Je čas ukázat lidem cenu peněz, říká Petr Krčil

Petr Krčil

Petr Krčil Zdroj: E15

Petr Krčil
Petr Krčil
Petr Krčil
Petr Krčil
Petr Krčil
10
Fotogalerie

Pokud se na určité modely automobilů čeká rok a lidé kupují byty, které ani neviděli, je to přesně ten vhodný okamžik pro zpřísnění měnové politiky, říká šéf investiční společnosti Art of Finance Petr Krčil.

Kdy čekáte exit, v jakém rozmezí se koruna bude pohybovat a jakou hodnotu bude mít na konci roku?

Duben se jeví z mnoha důvodů jako ideální měsíc, dávám mu pravděpodobnost 80 procent. Pokud jde o rozmezí pohybu, čekám velké pohyby mezi 25 a 28 korunami za euro. Pokud si to ale myslí většina z nás, budou skutečně pohyby tak velké? Když je každý připraven na velkou volatilitu, která bývá spíše důsledkem nečekaných událostí, může se také stát, že koruna bude naprosto překvapivě poměrně stabilní někde mezi 26,50 a 26,70.

Zároveň ale víme, že fundamentální hodnota koruny je úplně jinde, takže předpovídám na konci roku hodnotu 26,20.

O co u intervencí jde, se dozvíte ve videu:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Bylo období slabé koruny pro ekonomiku přínosem? Lze to vůbec s čistým svědomím vyhodnotit?

Krátkodobě ano. ČNB se podařilo oživit spotřebitelskou poptávku. Celkově si ale myslím, že oslabování měny z dlouhodobějšího hlediska nám velmi škodí. Vůči průměru EU jsme dosáhli 85 procent úrovně HDP, ale mzdy jsou pouze okolo 30 procent.

Oslabování měny nás udržuje jako satelitní ekonomiku. Blíží se 30 let od listopadu 1989 a nikdo přece nevěří tomu, že jsme třikrát méně pracovití nebo méně produktivní než naši sousedé v Německu nebo v Rakousku. Chceme- li být bohatá ekonomika, potřebujeme silnou měnu.

Někteří z ekonomů předpokládají, že inflace koncem roku opět zpomalí. Pokud by se dostala pod cílovanou hodnotu, dokážete si představit opětovný návrat do režimu kurzového závazku?

To si představit opravdu nedokážu. Předně technická úroveň inflace není až tak důležitá. V minulých letech klesaly ceny surovin a inflace šla dolů, nyní je to obráceně, s tím my jako malá ekonomika opravdu nic neuděláme.

Spíše mě zajímá, jak se lidé chovají. Pokud se na určité modely automobilů čeká rok, lidé kupují byty, které ani neviděli, jinými slovy pokud se tím silnějším v negociaci o ceně stává strana nabídky než poptávky, je to přesně ten vhodný okamžik pro centrální banku, aby utáhla měnovou politiku.

Lidé si pak uvědomí, že mít peníze je docela dobrá věc a nebudou se jich chtít někdy až překotně a s rizikem zbavovat nákupem fyzických aktiv.

Jak obtížné bude pro ekonomiku opuštění kurzového závazku?Například zajištění exportérů bylo začátkem letošního roku stále ještě relativně nízké.

Nebude to vůbec žádný problém. Pokud někdo není schopen fungovat při kurzu o několik procent silnějším, je jenom dobře, když zkrachuje a uvolní pracovní sílu pro výrobu s vyšší přidanou hodnotou. Navíc od počátku ledna se exportéři velmi pilně zajišťovali a většina z nich má pojištěný kurz na období let 2017 až 2018.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>