Komentář Viktora Zeisela: ČNB pohrozí zvyšováním sazeb

ČNB ilustrační

ČNB ilustrační Zdroj: ČTK

Co jsou intervence ČNB?
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
7
Fotogalerie

Bankovní rada ČNB dnes zasedá poprvé od zrušení kurzového závazku, aby projednala otázky měnové politiky. Poté, co centrální banka nechala koruně volný prostor, se česká měna nevrhla do bezhlavého posilování a drží se blízko úrovně 27 korun za euro.

Nicméně ČNB s posílením koruny ve své prognóze počítala a počítala také s tím, že posilující koruna ji pomůže krotit rostoucí inflaci. Ta se v březnu vyhoupla na 2,6 procenta, tedy o šest desetin procentního bodu nad inflační cíl centrální banky. Ačkoliv podle naší prognózy nyní inflace bude zvolňovat s tím, jak bude odeznívat meziroční růst cen pohonných polovině roku budou inflační tlaky znovu sílit a budou posouvat inflaci znovu výše nad inflační cíl centrální banky.

Nedomníváme se, že by se ČNB snažila přímo posílit kurz koruny intervencemi, tedy rozpouštěním svých eurových rezerv na devizovém trhu. K tomuto kroku centrální banka sáhne pouze v krajní situaci, kdyby koruna začala oslabovat výrazně nad hladinu 27 korun. Podle nás se bude snažit nalákat investory na vyšší úrokové sazby. Náš hlavní scénář počítá s prvním zvýšením sazeb na konci tohoto roku, ale pokud koruna neposílí ještě v první polovině roku, ČNB by mohla zvyšovat sazby již v průběhu léta.

Od dnešního zasedání tak očekáváme, že guvernér Rusnok začne trhy důrazně připravovat na to, že zvyšování sazeb se již blíží. Bude-li Rusnok dostatečně důrazný, koruna by mohla začít posilovat již dnes odpoledne. 

Video: Co jsou intervence ČNB?

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec