Konec intervencí nese ovoce. Zájezdy zlevnily o stokoruny

Egypt

Egypt Zdroj: e15

Káhira, Egypt
2
Fotogalerie

Posilující koruna už vedla ke snížení cen u produktů zahraničních cestovních kanceláří a u letenek.

Ceny některých zahraničních zájezdů klesly o stovky korun na osobu. Zlevnění se ale zatím týká hlavně zájezdů z nabídky zahraničních cestovních kanceláří, u nichž se cena v prodejních systémech českých agentur automaticky upravuje podle kurzu.

Příkladem může být letecký zájezd do Dominikánské republiky, jehož cena na portálu Dovolena.cz koncem minulého týdne klesla o 369 korun na 22 838 korun. Podobné je to třeba také u zájezdů do Egypta, na které účastníci odlétají z Drážďan. „Pokud se udrží růstový trend koruny, lze předpokládat, že ceny zájezdů od německých a rakouských cestovních kanceláří zlevní ještě více,“ uvedla ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Podobná situace panuje také u slovenských cestovních kanceláří, jejichž zájezdy prodává agentura Invia.cz. „Při posílení koruny zde klienti realizují okamžitou úsporu,“ doplnil marketingový ředitel agentury Michal Tůma.

Obdobně se vliv kurzu koruny také bez velkého zpoždění projevuje u cen letenek. „Již na konci minulého týdne spadly ceny do některých destinací ve Spojených státech pod deset tisíc korun, a to dokonce i na západní pobřeží,“ sdělil ředitel internetového prodejce letenek Letuška.cz Josef Trejbal.

Nejlevnější letenky byly podle něj rychle vyprodané, pod hranicí deset tisíc korun by se ale podle manažera měly držet i v příštích týdnech. Naopak u zájezdů z dílny českých cestovních kanceláří v nejbližší době pokles čekat nelze. Cestovky totiž platí svým zahraničním partnerům významné zálohy, katalogové ceny jsou tak vesměs určeny na celou sezonu.

"Vliv kurzu budeme moci využít v období last minute prodejů, kdy budou případně ještě dokupovány nové kapacity, kde se již uplatní aktuální kurz a cena bude tedy i pro klienta nižší. Nicméně v příští sezóně už by měl zákazník pocítit pokles cen o pět až sedm procent, když se kurz koruny trvale udrží na hranici 25 nebo 25,50 koruny za euro," říká šéf cestovní kanceláře Neckermann Udo Wichert.

Podle Tůmy z Invie ale půjde proti zlevňování last minutů jiný trend. „Některé destinace se vyprodávají rychle a pro letní období hrozí nedostatek last minute nabídek a s tím spojený nárůst cen,“ doplnil mozaiku Tůma.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>