Konec intervencí oseká zisky části realitních investorů

Ukončení zásahů České národní banky do kurzu koruny zabolí investory do podnikatelských realit typu kancelářských nebo skladových center. Zejména takové, kteří je nakoupili za koruny vyměněné za eura. (ilustrační foto)

Ukončení zásahů České národní banky do kurzu koruny zabolí investory do podnikatelských realit typu kancelářských nebo skladových center. Zejména takové, kteří je nakoupili za koruny vyměněné za eura. (ilustrační foto) Zdroj: Tomeš Michael / E15

Naopak firmám, které mají příjmy v korunách, a pronajímají si prostory pro byznys za eura, se kanceláře, obchody a sklady zlevní. (ilustrační foto)
Zcela v klidu můžou zůstat ti, kteří svůj vlastní i realitní byznys řeší jen v eurech. (ilustrační foto)
Ostražití musí být kvůli konci intervencí i čeští majitelé skladů, kteří je pronajímají za eura.
4
Fotogalerie

Ukončení zásahů České národní banky do kurzu koruny zabolí investory do podnikatelských realit typu kancelářských nebo skladových center. Zejména takové, kteří směnili koruny a nakoupili nemovitosti v eurech. Velké transakce s nemovitostmi i nájmy za ně se zpravidla vypořádávají právě v eurech.

„Existuje riziko změny výnosů u nájmů fixovaných v eurech a s tím spojená možnost prodloužení návratnosti investic do komerčních nemovitostí. Týká se to většiny trhu,“ komentuje změnu ředitel poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec.

Šéfka poradců z Knight Frank Zdenka Klapalová ale velké otřesy neočekává. „Domníváme se, že postupná stabilizace kurzu koruny na tržní rovnovážné hladině nebude mít na realitní trh zásadní vliv,“ říká konzultantka, která je současně v čele Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.  

Konec intervencí přišel podle největší tuzemské realitní skupiny CPI v době, kdy to trh nepřekvapilo. „Dopady rozhodnutí máme nasimulovány, očekávali jsme je a jsme na ně připraveni. Jako realitní investoři monitorujeme výhled, kdy se v důsledku opuštění od intervencí začnou zvedat úrokové sazby. Zřejmě to nebude v brzké době, ale k jejich nárůstu určitě dojde,“ řekl Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group. 

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Firmám, které mají příjmy v korunách, a pronajímají si prostory pro byznys za eura, se kanceláře, obchody a sklady zlevní. „Bude to pozitivní stimul pro poptávku. Společnosti budou moci expandovat a pronajímat si nové plochy,“ uvedla Lenka Šindelářová z vedení tuzemské části konzultantské firmy BNP Paribas Real Estate.

Zcela v klidu můžou zůstat ti, kteří svůj vlastní i realitní byznys řeší jen v eurech. „Pokud někdo investoval eura, drží eura a obchoduje eura, tudíž svůj výnos nepřepočítává do korun, tak se ho konec intervencí nedotkne,“ tvrdí analytik realitní skupiny Accolade Tomáš Novotný.