Koruna byla vůči euru nejslabší od ukončení intervencí

koruna, kurzy

koruna, kurzy Zdroj: profimedia.cz

Ekonom Lukáš Kovanda hodnotí dění po konci intervencí ČNB
Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil 6. dubna 2017, že intervence a oslabování kurzu koruny končí
ČNB ilustrační
čnb ilustrační
5
Fotogalerie

Koruna po čtyřdenním prodlouženém víkendu oslabovala vůči euru. V 17 hodin byla na hodnotě 26,75 korun za euro, což bylo proti čtvrtečnímu závěru o pět haléřů méně. Přes den se ale dostala až nad hranici 26,80, a byla tak nejslabší od ukončení intervencí 6. dubna.

Analytici míní, že domácí zprávy korunu neovlivňovaly. "Nezabral ani odhad prezidenta (Miloše) Zemana, že se koruna ustálí na rovnovážné hodnotě kolem 25,50 za euro," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

"Za odpoledním pohybem české měny mohla například stát zvýšená poptávka po dvouletém státním dluhopisu ze strany zahraničních investorů, která se projevila v poklesu jeho výnosu pod minus 0,2 procenta," uvedl Tomáš Suchomel z Roklenu.

Podle analytičky Jany Steckerové z Komerční banky se kurz koruny může na slabších úrovních držet do neděle, kdy bude první kolo francouzských prezidentských voleb.

"Výrazné vítězství Marine Le Penové či postoupení radikálně levicového kandidáta (Jean-Luca) Mélenchona do druhého kola voleb by mohlo vést k dalšímu oslabení kurzu koruny. Naopak výrazný úspěch (Emmanuela) Macrona či (Françoise) Fillona by mělo pro finanční trhy znamenat úlevu," sdělila Steckerová.

Ve čtvrtek koruna uzavírala vůči euru na 26,70 korun za euro, za týden od ukončení intervencí tak byla o 30 haléřů silnější. Zatím nejsilnější byla v pondělí 10. dubna, kdy po zveřejnění dat o inflaci Českým statistickým úřadem zpevnila až k 26,50 korun za euro.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok před týdnem uvedl, že bankéři čekali po ukončení režimu větší výkyvy kurzu koruny. Silnější výkyvy ale podle něj ještě mohou nastat.

Prezident Miloš Zeman řekl, že koruna bude mírně posilovat a ustálí se na rovnovážné hodnotě kolem 25,50 korun za euro. Opětovně kritizoval spuštění devizových intervencí a jejich strůjce přirovnal k sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi.

Před zahájením intervencí v listopadu 2013 se koruna obchodovala pod 26 korunami za euro. Od zahájení intervencí do konce února ČNB vynaložila na devizovém trhu 1,5 bilionu korun, celkové odhady hovoří o dvou bilionech korun.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec