Koruna poprvé od intervencí prolomila hranici 25,50 za euro. Je nejsilnější za čtyři roky

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Euro
Euro
3
Fotogalerie

Česká měna dnes ráno prolomila hranici 25,50 korun za euro. Obchodování vůči euru zahájila v 9:00 na 25,48 koruny za euro, což je nejsilnější hodnota od března 2013. Za sedm měsíců od ukončení devizových intervencí centrální banky koruna zpevnila vůči euru o 1,50 koruny. Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala dnes korunu k silnějším hodnotám dotlačila slova guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka týkající se úrokových sazeb.

Rusnok v pondělí ve Vídni řekl, že šance na prosincové zvýšení sazeb či ponechání sazeb na stávající úrovni vidí jako vyrovnané. Rostoucí šance na brzké zvýšení sazeb ČNB jsou už podle Dřímala vidět na dluhopisovém trhu.

Koruna se k hranici 25,50 korun za euro přiblížila za poslední měsíc několikrát. Od ukončení intervencí, kdy ČNB od listopadu 2013 do letošního dubna nepustila korunu pod 27 korun za euro, setrvale zpevňuje. Pod 26 korun za euro se dostala na konci července.

V úterý koruna posílila k euru o tři haléře na 25,52 korun za euro. Vůči dolaru naopak o haléř oslabila na 21,76 koruny za dolar. Dnes k dolaru zpevnila o 12 haléřů na 21,64 koruny za dolar.

ČNB na počátku listopadu podruhé po ukončení kurzového závazku zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Rusnok tehdy uvedl, že rada ČNB může opět zvýšit úrokové sazby na jakémkoliv dalším měnovém zasedání, pokud to bude vyžadovat situace.

Analytici pokoření hranice 25,50 korun za euro předpovídali. Podle dřívějšího vyjádření Markéty Šichtařové z Next Finance bude posilování pokračovat, na začátku příštího roku by koruna mohla dosáhnout 25,30 korun za euro a během léta by se mohla dostat na 25,00 korun za euro.