Koruna se vrátí do roku 2013, říká ekonom Josef Jeřicha

Josef Jeřicha

Josef Jeřicha Zdroj: ČSOB

roky intervencí a slabé koruny. Tři roky nulových úroků. Čeho Česká národní banka dosáhla a co způsobila?
Česká národní banka je připravená intervenovat dlouhodobě (ilustrační foto)
Česká národní banka
Česká národní banka zveřejnila odhady vývoje deficitu.
Česká národní banka
6
Fotogalerie

Nervozita před ukončením intervencí přináší výkyvy na trzích, výsledkem mohou být i lepší kurzy pro dlouhodobé zajištění. „Na rok 2017 jsou firmy už většinou zajištěny, aktuálně s námi exportéři řeší rizika delších období,“ říká Josef Jeřicha z Finančních trhů ČSOB. Milionové ztráty, den co den hrozící firmám kvůli výkyvům měnových kurzů či cen komodit, přitom mohou podnikatelům ztížit přístup k úvěru.

Nevyhnu se obligátní otázce, kdy podle vás skončí intervence?

Není důvod to prodlužovat. Podle našich analytiků to přijde ve druhém kvartálu, osobně se domnívám, že ČNB korunu uvolní v nejbližším možném termínu. Je otázka, zda to bude 31. březen nebo třeba 3. duben. Ale myslím si, že v prvním týdnu v dubnu už závazek v této formě nebude.

Co se bude dít s korunou?

Na začátku znovunastolení plovoucího režimu bude kurz silně kolísat. Centrální banka nechá chvíli trh, aby sám našel rovnovážnou úroveň. ČNB říká, že nepřipustí skokové posílení. Ale má tím na mysli příklad ze Švýcarska, kde frank po uvolnění posílil v řádu desítek procent. Myslím, že mezidenní pohyby v procentech pro centrální bankéře nebudou problémem.

O co u intervencí jde, se dozvíte ve videu:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Všeobecně se očekává, že koruna posílí. Ale masa zahraničního kapitálu bude tlačit na oslabení, co bude výsledkem?

Nevidím důvod proč, když sem roky natékal kapitál, proč by měl najednou odtéct. Důvodů přílivu bylo víc, nebyl to jenom spekulativní motiv sázející na skokové posílení koruny. Šlo i o to, že řada investorů získala zdroje za hodně velký výnosový minus a investovala za nižší záporný výnos, protože i tak se daly dělat zisky.

A pak je tu konvergenční úvaha investorů, že za pár let se začne znovu akcentovat, kdy a s jakým kurzem přijmeme euro. A to budeme chtít zřejmě za co nejsilnější kurz, abychom neznehodnotili úspory a penze. Takže i to může být motiv přílivu zahraničního kapitálu − jsme zdravá ekonomika s potenciálem.

Oslabení koruny se tedy nebojíte?

Pro oslabení nevidíme žádné důvody. Kdo chtěl koupit za 27 korun, tak nepotřebuje čekat na ukončení intervencí, už to logicky dávno koupil. Musel by to být externí impulz, nejenom že ČNB opustí kurzový závazek. Přece nedržíte léta aktivum, abyste ho prodali za stejnou cenu. Navíc by slabšího kurzu využila ČNB, aby začala prodávat své devizové rezervy. Ale to by muselo být někde až kolem kurzu 28 korun za euro.

Kde vidíte korunu na konci roku?

Předpokládám, že kurz bude pod 26 korunami za euro. Čímž se vrátíme blízko úrovni před intervencemi. Nejsem stoupencem proudu, který věří, že koruna bude koncem roku jen lehce silnější, řekněme kolem 26,50 koruny za euro.

Statistiky zajištění ČNB jsou poblíž historického minima, proč?

Naši klienti se dlouhodobě zajišťují, zájem o zajištění s komunikovaným blížícím se exitem ČNB přirozeně vzrostl. Na rok 2017 jsou většinou zajištěni, aktuálně řešíme rizika delších období. Statistika o nízkém zajištění v ekonomice mohla být důvodem prodloužení tvrdého závazku. V současné době nízkou míru měnového zajištění u našich exportérů nevnímáme.

Neprobrali se ve špatnou chvíli, není tedy trh v situaci, kdy pro efektivní zajištění ujel vlak?

Neujel, forwardové kurzy se neustále mění. Nejhorší kurzy byly třeba na podzim 2015, kdy začal zahraniční trh předpokládat bližší exit. Pak to byl podzim 2016, a nejvíc propadly kurzy v lednu 2017, kdy byla velká vlna poptávky po zajištění. Tehdy se zajišťovala řada firem pod tlakem a za relativně nevýhodné kurzy. Teď už jsme na té křivce zase spíše v opačné situaci.

Prodejní zájmy některých zahraničních velkých hráčů se už vyčerpaly a částečně vybírají zisky. Mohlo to být třeba změnou preferencí investorů, kteří své peníze chtěli přesměrovat jinam. Česko je ostatně jen malým kolečkem v obrovském soukolí globálních finančních trhů a je závislé na tom, jaké nálady a trendy na velké scéně panují.

Souvisí míra zajištění s ochotou banky financovat firmu?

Většinu ze zajištěných firem zároveň financujeme, proto je i v našem zájmu, aby kurzovou složku eliminovaly a věnovaly se tomu, čemu opravdu rozumějí, tedy svému primárnímu byznysu.

Nechceme, aby se z nich stali spekulanti na korunu. Pokud vidíme, že se klient tím, že není zajištěn, fakticky dostává do pozice spekulanta, například když nakupuje komoditu, jejíž tržní ceny se v čase dramaticky mění, tak mu můžeme omezit financování, neboť s tím roste jeho rizikový profil. V takovém případě je nutné posílit klientovo zajištění proti pohybu cen, což standardně děláme. 

Kdy půjdou nahoru úrokové sazby ČNB? Je možné to čekat ještě letos?

Pauza mezi uvolněním koruny a zvýšením sazeb nemusí být vůbec dlouhá. Pokud by inflace dál soustavně překvapovala, tak nevidím důvod, proč by nešly sazby nahoru ještě do konce tohoto roku. Fakt, že ČNB uvolní korunu, znamená, že i bez kurzového závazku je schopna držet prognózovanou inflaci.

Josef Jeřicha (43)

V ČSOB pracuje v útvaru finančních trhů od listopadu 2006. Je odpovědný za rozvoj lokálních a mezinárodních vztahů s korporátní i institucionální klientelou. V minulosti pracoval pro ING Bank nebo Bank Austria. Je předsedou Czech Forex Clubu. Studoval na Karlově univerzitě v Praze a program MBA na americké Newport University. 

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>