Metropolitní univerzita kvůli intervencím zvyšuje školné, ostatní vyčkávají

Učitel se žákem - ilustrační foto

Učitel se žákem - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Jedním z hlavních důvodů protestu je vládní návrh školného
Jak vybírat studentské účty?
V úterý 11. dubna začala letošní maturita. Studenti jako první absolvovali slohové cvičení z českého jazyka
4
Fotogalerie

Skončení devizových intervencí se projevilo na české koruně, která mírně posílila - v současnosti se kurz pohybuje kolem 26,70 koruny za euro. Posílení koruny ovlivnilo ale také některé školy, které vybírají školné v eurech. 

Někteří zahraniční studenti si můžou kvůli konci intervencí České národní banky připlatit na školném. Soukromé, ale i veřejné školy, vybírají od cizinců školné v eurech, v současnosti řeší, zdali posílení koruny promítnou do výše školného. Zdražování například ohlásila Metropolitní univerzita Praha.

Je to proto, že školné je určeno v korunách primárně a ta eurová cena je vždycky přepočtem.“ uvedl Marek Beneš, ředitel univerzity. Na této škole dosahuje školné 55 tisíc za rok nebo 2099 euro, což je při přepočtu (při kurzu 26,73) přibližně 56 100 korun. 

European School of Business & Management, která se zaměřuje na výukové programy MBA, zatím vyčkává: „Vzhledem k posilování české koruny se úprava ceny školného samozřejmě stala předmětem naší interní diskuze. Momentálně čekáme, jak se situace bude nadále vyvíjet, aktuální cenu pro nejbližší týdny v eurech zatím ponecháváme,“ Simona Probstová, manažerka vzdělávání na European School of Business & Management.

Oproti tomu Unicorn College se žádnými změnami nepočítá. „V návaznosti na ukončení devizových intervencí neplánujeme měnit školné v eurech, které jsme přenastavovali na začátku tohoto roku.

Dlouhodobě jej neplánujeme měnit,“ uvedl Marek Beránek, ředitel Unicorn College s tím, že i při dalším posilování koruny by se školné v dlouhodobějším horizontu neměnilo.

Vše o intervencích čtěte zde

Ani Masarykova univerzita, která je sice veřejnou školou, ale poplatky za studium vybírá při studiu v cizím jazyce, úpravy školného kvůli silnější koruně neplánuje.

„Výše poplatků pro následující akademický rok 2018/2019 se bude stanovovat letos na podzim. Z toho je zřejmé, že při stanovování poplatků nelze příliš reagovat na aktuální změny kurzu,“ uvádí Tereza Fojtová, tisková mluvčí univerzity. 

Na českých školách studuje podle statistik Ministerstva školství přibližně 43600 zahraničních studentů. Za školné na českém veřejných vysokých školách platí školné v případě, že studují v jiném jazyce než v českém. V současnosti se jedná přibližně o každého sedmého cizince - školy díky nim celkově získaly přibližně miliardu korun. 

Podívejte se na Babišovu „kočkovanou“ s neúnavným studentem. „Nerozumím otázce,“ kroutil se šéf ANO

Video placeholde
Babišova „kočkovaná“ s neúnavným studentem. „Nerozumím otázce,“ kroutil se šéf ANO • Blesk, Václav Lang