Meziroční inflace v březnu vzrostla na 2,6 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Spar

Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta. Stejně jako v předchozích měsících zdražily především potraviny a pohonné hmoty. Proti únoru se spotřebitelské ceny v březnu nezměnily. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Většina analytiků podobný vývoj očekávala.

Meziroční inflace se tak i v březnu držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Centrální banka minulý čtvrtek ukončila devizové intervence, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro.

"Dnešní čísla potvrzují, že odstranění kurzového závazku byl správný krok, protože zrychlení je vidět u jádrové složky, zatímco meziroční růst cen potravin a pohonných hmot mírně zpomalil," komentoval čísla ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Nad dvouprocentním cílem ČNB by se podle něj inflace měla držet po celý letošní rok.

Čtěte vše o devizových intervencích >>>

Z potravin v březnu meziročně zdražily vejce a máslo zhruba o pětinu, cukr o víc než čtvrtinu, sýry o víc než 16 procent a pečivo o devět procent. Ceny pohonných hmot vzrostly o téměř 17 procent. Lihoviny se prodávaly dráž o zhruba čtyři procenta a tabákové výrobky o téměř pět procent. Stouply platby za nájemné, vodu, elektřinu i tuhá paliva, ceny stravovacích služeb se zvýšily o šest procent.

Naopak ke snížení inflace působilo zlevnění bytového vybavení a zařízení domácnosti, zemního plynu o víc než sedm procent a tepla a teplé vody o 0,7 procenta. Ceny zboží úhrnem meziročně vzrostly o 2,5 procenta, ceny služeb o 2,7 procenta.

Meziměsíčně se zvýšily ceny piva o téměř tři procenta a tabákových výrobků o půl procenta. O zhruba procento zdražily oděvy a obuv. Z potravin vzrostly ceny ovoce, pekárenských výrobků a obilovin, masa, mléčných výrobků a nealkoholických nápojů. Proti únoru naproti tomu klesly ceny dovolených asi o šest procent a zeleniny o víc než desetinu. Pohonné hmoty po šesti měsících růstu v březnu zlevnily o 0,6 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly v březnu meziměsíčně o 0,1 procenta, zatímco ceny služeb o 0,2 procenta klesly.