Pět důležitých odpovědí k devizovým intervencím, které potřebujete vědět

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

ČNB ilustrační
Co jsou intervence ČNB?
Devizové intervence byly podle Lukáše Kovandy, analytika společnosti Cyrrus, chybou. Podívejte se, jak je zhodnotil.
Peníze, koruny
Peníze, koruny
7
Fotogalerie

Konec devizových intervencí ČNB znamená řadu změn. Pomůžeme vám se v nich zorientovat. 

1. Jaký byl důvod konce devizových intervencí?

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a společného prohlášení bankovní rady již neexistují důvody, proč nadále udržovat intervenční režim a oslabovat korunu. Inflace nejen, že dosáhla svého dvouprocentního inflačního cíle, ale dokonce ho přesáhla - v únoru meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 2,5 procenta.

Riziko deflace, kvůli kterému intervence započaly, tak v současné době nehrozí. Guvernér také připomněl, že česká ekonomika je ve skvělé pozici oproti roku 2013. „Máme o desítky tisíc více pracovních míst v České republice, máme od té doby řekněme řádově o nějakých téměř deset procent větší HDP, máme mnohem větší daňové příjmy. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, dokonce máme i historicky největší zaměstnanost,“ uvedl Rusnok.

2. Byla ČNB aktivní na trhu i po skončení devizových intervencí?  

Někteří hráči na devizovém trhu skutečně spekulovali o tom, že ČNB byla aktivní na trhu i po skončení devizových intervencí a bránila tomu, aby koruna posílila příliš. Koruna například neprožila takzvaný "švýcarský scénář", kdy frank po uvolnění kurzu posílil vůči euru přibližně o třetinu.

Česká národní banka podle svého vyjádření ale nijak nebránila posilování koruny a na trhu nebyla aktivní. V současné době nemá ČNB cíl, kam by chtěla krátkodobě směřovat korunu. Vše je na trhu, který rozhodne. "To vám neřeknu, v jaké hranici se kurz bude pohybovat, protože to nevím. Já sám se zájmem sleduji, co se na trhu děje. Může to být něco, na co nejsme zvyklí,“ uvedl na tiskové konferenci Rusnok. 


Speciál E15 o intervencích čtěte zde >>>


Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

3. Pokud koruna prudce posílí, dojde k znovuzahájení intervencí? 

S ukončením intervencí se koruna nachází v takzvaném řízeném plovoucím kurzu. Česká národní banka tak může mít znovu vliv na vývoj koruny pokud usoudí, že je to potřeba. V současné situaci by k tomu mohlo dojít v případě, že by koruna posílila pod určitou hranici, kterou si Česká národní banka podle Rusnoka stanovila. Tato hranice ale není známá. 

4. Proč ČNB nezvýšila úrokové sazby? 

Podle České národní banky není ke zvyšování sazeb zatím důvod, protože na českou ekonomiku v současnosti působí "protiinflační faktory". Samotné ukončení devizových intervencí, které vede k posilování koruny, je protiinflačním faktorem, protože zlevňuje zahraniční dovozy.

Rusnok ale na tiskové konferenci nevyloučil, že k prvnímu zvyšování úrokových sazeb může dojít v květnu. Analytici ale odhadují, že ke zvyšování sazeb dojde až později - například Lukáš Kovanduje ze společnosti Cyrrus předpovídá zvyšování hlavních úrokových sazeb až v příštím roce. 

5. Kam až koruna časem posílí? 

Koruna v současné době není řízená Českou národní bankou, ale trhem podle nabídky a poptávky. Předurčovat vývoj koruny není možné a jedná se o věštění z křištálové koule. Na druhou stranu ale podle guvernéra Rusnoka existují fundamentální faktory, které předurčují korunu k tomu, aby v dlouhodobém horizontu posilovala vůči euru o jedno procento ročně. 

Devizové intervence byly podle Lukáše Kovandy, analytika společnosti Cyrrus, chybou. Podívejte se, jak je zhodnotil: 

Video placeholde
Devizové intervence byly podle Lukáše Kovandy, analytika společnosti Cyrrus, chybou. Podívejte se, jak je zhodnotil. • Arsen Lazarevič/E15

Šéf pražské burzy Petr Koblic hovoří o vlivu intervencí na akciový trh

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš