Růst ekonomiky je podle záznamu z jednání ČNB robustní

Video placeholde
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
ČNB
4
Fotogalerie

Růst české ekonomiky je robustní a snižuje závislost vývoje inflace na vnějších faktorech, tedy na vývoji v zahraničí. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ze čtvrtka 22. prosince, který dnes ČNB zveřejnila. Na jednání bylo zároveň řečeno, že zvýšení měnověpolitických sazeb v USA a prodloužení stávající měnové politiky ECB bylo očekávané, a nepředstavuje tedy nenadálý šok.

Rada rovněž diskutovala o záporných úrokových sazbách. Na jedné straně zaznělo, že záporné úrokové sazby jsou vhodným nástrojem podpory kurzového závazku a hladkého opuštění tohoto závazku. Na druhou stanu ale zazněl také názor, že záporné úrokové sazby mohou v delším období představovat riziko pro finanční stabilitu.

Rada rozhodla ve čtvrtek 22. prosince, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Zároveň rada nechala úrokové sazby na minimech.

Bankovní rada ČNB také zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.