Silnější koruna přiláká zaměstnance z ciziny, míní personalisté

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Carl Stahl

Online půjčky, ilustrační foto
Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil 6. dubna 2017, že intervence a oslabování kurzu koruny končí
Koruna bude jako na houpačce.
4
Fotogalerie

Výraznější posílení kurzu koruny českému pracovnímu trhu spíše prospěje, protože přiláká zahraniční zaměstnance a sníží poptávku českých zaměstnanců po práci v eurozóně. Shodly se na tom oslovené personální agentury oslovené. Česká měna po čtvrtečním ukončení devizových intervencí České národní banky zpevnila o téměř 50 haléřů na 26,55 korun za euro.

"Dobré vyhlídky spojené se silnější korunou se týkají všech možných pozic, od dělnických profesí až po specializované činnosti. U dělnických profesí se v poslední době někdy i výrazně navyšují mzdy. Když se k tomu přidá silnější koruna, zvýší se atraktivita zaměstnání v Česku pro dělníky z Bulharka či Rumunska, které zdejší trh potřebuje," řekl výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu Tomáš Surka.

Pokud koruna posílí výrazněji, může se práce v Česku stát opět atraktivní pro Slováky, kteří v poslední době začali dávat přednost práci ve své zemi. Důvodem byly vyšší výdělky v eurech na Slovensku. Zároveň ubude českých pracovníků pendlujících za prací na Slovensko. Například na Jižní Moravě se lidé začnou vracet na pracovní místa ve svém okolí, protože vyjíždět za prací na Slovensko se jim přestane vyplácet, uvedl Surka.

Pro zahraniční investory, kteří zvažují ČR jako zemi, do které umístí svoji investici, budou české mzdy po přepočtu na eura dražší, upozornil obchodní ředitel Grafton Recruitment Martin Ježek. Polský, slovenský nebo maďarský zaměstnanec bude po posílení koruny levnější. Lze podle něj také očekávat, že v krátkodobém horizontu mohou klesnout nové zahraniční investice, čímž se ochladí poptávka po nových zaměstnancích. To je pozitivní zpráva pro zaměstnavatele, kteří jsou dnes často v kritické situaci, protože nemohou najít nové pracovníky, dodal.

Manažer náboru a marketingu ManpowerGroup Jiří Halbrštát se naopak obává, zda posílení koruny nepoškodí pracovní trh. Zdraží totiž z pohledu zahraničních investorů a odběratelů české výrobky a českou práci. Nevyloučil, že firmy závislé na exportu ztratí konkurenceschopnost a přijdou o zakázky. Velká část exportérů se ale na konec intervencí dlouhodobě připravovala. Halbrštát tak soudí, že konec intervencí růst nezaměstnanosti nepřinese.

Silnější koruna nepřinese podle Surky atraktivnější výdělky jen pracovníkům v dělnických profesích. Z nového kurzu vůči euru mohou například profitovat i pracovníci v IT, kterých se na českém trhu dlouhodobě nedostává. "Jelikož v případě 'ajťáků' jde o poměrně vysoké mzdy, i malé posílení koruny může přinést podstatně zajímavější pracovní příležitosti v tomto oboru," poznamenal.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec