Účet za intervence pokořil bilion korun. Jen za leden bankéři utratili 400 miliard

ČNB ilustrační

ČNB ilustrační Zdroj: ČTK

ČNB
Guvernér ČNB Jiří Rusnok a uměle oslabovaný kurz koruny
Poškozené bankovky. Kdy ještě platí, a kdy už je obchodník může odmítnout?
Největší podíl stížností, které lidé a instituce loni poslali do ČNB v rámci ochrany spotřebitele, se týkal oblasti pojišťovnictví.
Poškozené bankovky. Kdy ještě platí, a kdy už je obchodník může odmítnout?
6
Fotogalerie

Přes bilión korun se v lednu přehoupl celkový účet České národní banky za devizové intervence. Jen za první měsíc letošního roku utratili bankéři na obranu slabé koruny podle odhadů ekonomů až 400 miliard korun, tedy takřka stejně jako za celý loňský rok. Extrémní tlak spekulantů na českou měnu tak zároveň donutil ČNB vydat během ledna nejvyšší měsíční sumu peněz od počátku intervenčního režimu na sklonku roku 2013.

"Zejména v prvních dvou týdnech nového roku to byl pro ČNB masakr. Každý den musela intervenovat za zhruba 27 miliard korun. Následně došlo k relativnímu zklidnění na částky kolem deseti miliard,“ uvádí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Objem celkových lednových útrat centrální banky odhaduje Navrátil na 350 až 400 miliard korun.

„Příliv spekulativního kapitálu počátkem roku prudce vzrostl spolu s tím, jak se přiblížil konec kurzového závazku,“ připomíná ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Prozatímní objem intervencí odpovídá takřka čtvrtině ročního výstupu české ekonomiky. Sázky na silnější korunu začaly na trzích narůstat od roku 2015, tehdy byla ovšem současná intenzita intervencí i pro centrální banku jen těžko představitelná.

„Když ČNB začala v polovině roku 2015 pravidelně intervenovat, očekávaly se měsíční intervence kolem 30 až 40 miliard korun, v krajním případě kolem 100 miliard,“ uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Jediným měsícem, kdy ČNB významněji překročila stomiliardovou útratu, byl samotný start intervencí.

Tehdy banka během listopadu 2013 skokově oslabila kurz koruny vůči euru částkou 202 miliard korun. „ČNB je pod tlakem, takže bude pravděpodobně chtít kurz uvolnit co nejdříve, uvolnění kurzu koruny k prvnímu dubnu na zasedání třicátého března je ve hře,“ spekuluje o termínu ukončení závazku analytik BH Securities Martin Vlček. Do té doby ekonomové předpokládají, že intenzita spekulantů na koruně může ještě dále růst.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde>>>

Slabší výhled pro ekonomiku
Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst pak banka odhaduje na 2,4 procenta. V předchozí listopadové prognóze přitom počítala ČNB v letech 2017 a 2018 s růstem 2,9 procenta a v roce 2016 s růstem 2,8 procenta. Bankovní rada rovněž potvrdila, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.