Vývoj ekonomiky bude podle ČNB horší

Prezident Miloš Zeman jmenoval 31. ledna na Pražském hradě novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. Guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 31. ledna na Pražském hradě novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka a Marka Moru. Guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zdroj: ČTK

Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
11
Fotogalerie

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst pak banka odhaduje na 2,4 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí listopadové prognóze přitom počítala ČNB v letech 2017 a 2018 s růstem 2,9 procenta a v roce 2016 s růstem 2,8 procenta.

Bankovní rada dnes zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

ČNB zvýšila odhad vývoje inflace na horizontu měnové politiky, tedy v prvním čtvrtletí 2018, na 2,5 procenta z dřívějších 2,4 procenta. Pro druhé čtvrtletí 2018 odhad nechala na 2,3 procenta. Inflace přitom koncem loňského roku výrazně zrychlila a vrátila se k dvouprocentnímu cíli ČNB. Počínaje zhruba polovinou letošního roku budou podle Rusnoka splněny podmínky pro udržitelné plnění inflačního cíle i do budoucna.

"Budeme sledovat vývoj inflace v dalších měsících, zda budou inflační tlaky narůstat nebo odezní. Zatím ale nemáme pocit a potřebu nějak ukvapeně reagovat. Směřujeme k naplnění prognóz, že potřebujeme vidět robustní plnění inflačního cíle, což znamená jeho přestřelovaní, tedy inflace nad dvěma procenty," uvedl Rusnok.

Kurz koruny k euru podle nové prognózy v druhé polovině roku po konci kurzového závazku posílí. "Prognóza ale nebere v úvahu, že posílení může být tlumeno zajištěním ze strany exportérů a stejně tak uzavíráním pozic finančním investorů. Tato překoupenost trhu může vést až k oslabení kurzu koruny po uvolnění závazku," upozornil Rusnok.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle něj vyrovnaná. Zvýšit nebo snížit inflaci proti nynějším odhadům může vývoj kurzu koruny po opuštění kurzového závazku.

Navyšování rezerv nebude riziko, řekl Rusnok

Významné komplikace při ukončování intervencí Rusnok na rozdíl od končícího člena bankovní rady Pavla Řežábka neočekává. Řežábek uvedl, že intervence byly chybou. "Jeho skeptické názory na zavedení kurzového závazku byly všeobecně známy. Z hlediska naší strategie odchodu ze závazku se nic nemění a komplikace nebudou nijak významné," uvedl Rusnok. Odmítl, že by navyšování devizových rezerv znamenalo pro ČNB riziko. "Připravujeme určitou strategii, jak nakládat s těmi zvýšeními rezervami v budoucnu. Zatím jsme na nich vždy vydělali," dodal Rusnok.

Ministerstvo financí v makroekonomické prognóze tento týden zlepšilo odhad růstu ekonomiky letos na 2,6 procenta z listopadových 2,5 procenta. Pro loňský rok odhad úřad zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. V roce 2018 ekonomický růst podle MF zpomalí na 2,4 procenta.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>