Za rok má být euro za 26 korun, vypočítal analytik

Eurozóna je po pěti letech v deflaci.

Eurozóna je po pěti letech v deflaci. Zdroj: ctk

Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Směnárna Praha
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
ČNB
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
13
Fotogalerie

Průměrný kurz české měny by měl v posledním čtvrtletí příštího roku posílit na 26 korun za euro. Vyplývá to z výpočtů hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera na základě údajů, které zveřejnila Česká národní banka ve zprávě o inflaci. ČNB tak podle Seidlera půl roku po ukončení kurzového závazku předpokládá posílení kurzu koruny o téměř čtyři procenta.

Výpočet je pode Seidlera založen na skutečnosti, že ČNB ve zprávě o inflaci uvádí odhad vývoje dolarové i korunové ceny ropy a kurzu dolaru k euru, což předurčuje i vývoj kurzu koruny k euru. Samotná ČNB od zavedení režimu devizových intervencí v listopadu 2013 nezveřejňuje očekávaný vývoj kurzu koruny vůči euru.

"Opakující se tvrzení ČNB, že kurz koruny po opuštění kurzového závazku neposílí, je tak spíše snaha o verbální intervenci k omezení přílivu spekulativního kapitálu," uvedl Seidler.

Prognóza ČNB podle Seidlera předpokládá do roka od opuštění závazku kurz koruny na úrovni, kde se nacházel před zahájením intervenční politiky v roce 2013. "Tento vývoj je tak v souladu s našimi odhady, které rovnovážnou hodnotu koruny vidí na úrovni 25,50 koruny za euro," dodal.

ČNB i v dnešním záznamu z jednání bankovní rady uvedla, že "návrat do standardního režimu měnové politiky podle prognózy nepovede ke skokovému posílení kurzu na mírně nadhodnocenou úroveň před zahájením intervencí České národní banky mimo jiné proto, že v mezidobí dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny i dalších nominálních veličin". Navíc centrální bankéři opakují, že i po konci intervenčního režimu bude centrální banka na trhu přítomna, aby svými případnými zásahy zabránila výrazné rozkolísanosti kurzu koruny.



Bankovní rada ČNB minulý týden zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Nová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině roku 2017. S druhým čtvrtletím jako koncem intervnenčního režimu přitom počítá řada ekonomů. Další ovšem nevylučují konec intervencí později, tedy v druhé polovině roku 2017 nebo až v roce 2018.