Žádná divočina se nemusí konat, říká o kurzu koruny člen rady ČNB Vojtěch Benda

Člen rady ČNB Vojtěch Benda

Člen rady ČNB Vojtěch Benda Zdroj: ČTK

Člen rady ČNB Vojtěch Benda (druhý zleva)
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Co jsou intervence ČNB?
5
Fotogalerie

Pokud se ukáže, že jsou zahraniční investoři relativně trpěliví, mají delší investiční horizont a vybírají své případné zisky postupně, žádné drama nebude, říká člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Jaké bezprostřední důsledky pro ekonomiku očekáváte?

Udržování kurzového závazku přineslo ekonomice poměrně vysokou míru kurzové stability. Hlavním bezprostředním důsledkem ukončení kurzového závazku je návrat před listopad 2013 ve smyslu větší míry nejistoty ohledně možného pohybu devizového kurzu oběma směry. Podle vývoje devizového kurzu bezprostředně po čtvrtečním rozhodnutí bankovní rady se však zdá, že žádné dramatické výkyvy zatím nenastaly. V tuto chvíli je však velmi brzy na to vynášet jakékoli silné soudy. 

Máme za sebou první fázi exitu. Podle ekonomů je většina spekulativních pozic na koruně stále otevřená, máme čekat skutečnou „divočinu“ později?

Exit nemá fázi jedna, dvě či tři. Ukončení je jednorázové, tedy přímý návrat k řízeně plovoucímu kurzu, jaký tu byl před listopadem 2013, bez jakýchkoli mezikroků. Kurz teď bude řízen nabídkou a poptávkou. Mezi klíčové faktory nabídky korun a poptávky po eurech na trhu v nejbližších týdnech a měsících samozřejmě bude patřit uzavírání pozic zahraničních investorů. Pokud se ukáže, že jsou relativně trpěliví, že mají delší investiční horizont a vybírají své případné zisky postupně, žádná „divočina“ se konat nemusí.  ČNB je navíc v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat.

Zůstává kurzový závazek v instrumentáriu ČNB, resp. dokážete si představit jeho opakování?

Zůstává, ale momentálně ho můžeme v „brašně“ nástrojů založit dost hluboko. Ekonomika roste, nezaměstnanost je rekordně nízká a platy se naopak celkem svižně zvyšují. Dodatečné uvolnění měnové politiky prostřednictvím zavedení kurzového závazku české ekonomice prospělo.

ČNB potvrdila, že tento mimořádný režim umí nejen zavést, ale i poměrně hladce ukončit. Například prestižní globální deník Financial Times včera otiskl článek „ČNB by mohla centrální banky ve světě pár věcí naučit“.  

I když je dle mého názoru na oslavné fanfáry zatím brzy, ČNB každopádně ukázala, že umí kurzový nástroj v mimořádné době používat. Věřím, že se vracíme do „normálu“, kdy bude hlavním nástrojem měnové politiky opět nastavování úrokových sazeb. Možnosti opětovného použití kurzového nástroje v mimořádných situacích bych se však do budoucna určitě nevzdával. Nikdy neříkej „nikdy“.   

Podívejte se na video o intervencích ČNB:

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec
 

Jakou máte strategii využití, resp. rozpouštění devizových rezerv?

ČNB devizové rezervy zatím „rozpouštět“ nehodlá. Budeme je i nadále investovat do kvalitních a bezpečných instrumentů. V dohledné době neplánujeme odprodávat ani výnosy z těchto devizových rezerv.

Prohlašujete, že korunu nějakou dobu necháte bez zásahu. Jak dlouhé bude toto období a existuje představa o mantinelech budoucího pohybu měny, kdy by ČNB zasáhla?

Po ukončení kurzového závazku se koruna vrátila do režimu řízeně plovoucího kurzu. Teď je třeba ponechat koruně nějaký čas, aby si vzájemným působením nabídky a poptávky hledala svou tržní hodnotu. Podle kritiků kurzového závazku udržovala ČNB korunu příliš oslabenou.

Máme teď příležitost sledovat, jak tržní hodnotu koruny posuzuje trh. Tomu je třeba dát nějaký čas, ale jeho délku není možné dopředu specifikovat. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby na trhu ani v dalších týdnech a měsících nedocházelo k žádným excesům a kdybychom nemuseli vůbec zasahovat. Jsme  ale samozřejmě připraveni i na méně příznivé varianty.

Můžete potvrdit, že jste po formálním ukončení závazku nebyli i nadále aktivní na trzích? Resp. že od čtvrtka 12:30 hod byla koruna skutečně bez vlivu banky?

Nemůžu a nechci. Je to součást naší strategie návratu k řízeně plovoucímu kurzu. ČNB se nikdy v minulosti – ani po přijetí kurzového závazku v listopadu 2013, ani po jeho ukončení – nezavázala k tomu, že bude informovat o každém provedeném obchodu či o své přítomnosti na trhu. Tak tomu bylo i před zavedením kurzového závazku, tedy do listopadu 2013. Data o svých operacích na finančních trzích zveřejňujeme s odstupem zhruba pěti týdnů. Z podstaty věci vám tedy momentálně toto potvrdit ani vyvrátit nemohu. 

Kde očekáváte hodnotu koruny vůči euru na konci roku?

Své prognózy kurzu v tuto chvíli nezveřejňujeme. Až ČNB ucítí, že je možné vrátit se k předchozí praxi zveřejňování prognózy kurzu, aniž by to vyvolávalo víc šumu než užitku, bude o tom veřejnost transparentně informována. Zatím si může každý vybrat z pestré palety prognóz finančních institucí, podle atraktivity a uvěřitelnosti jejich příběhů.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>