Zeman: Hrdý národ má mít silnou měnu

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček - ilustrační snímek.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček - ilustrační snímek. Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia.cz

Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil 6. dubna 2017, že intervence a oslabování kurzu koruny končí
Do ČNB míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident  Zeman do bankovní rady poprvé jmenoval ekonomy, kteří neprošli finančním domem ING.
Miloš Zeman.
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman je velmi rád, že Česká národní banka zrušila kurzový závazek. Hrdý národ má mít silnou měnu, řekl prezident při setkání s obyvateli Čáslavi, do které zamířil druhý den návštěvy Středočeského kraje. 

Zeman připomněl, že byl po celou dobu devizových intervencí proti nim a usiloval o jejich zrušení. Režim devizových intervencí s okamžitou platností ukončila po více než třech letech Bankovní rada České národní banky.

"Hrdý národ má mít silnou měnu, abychom se, když vyjedeme do zahraničí, nemuseli stydět za to, že naše znehodnocená měna nám znemožňuje užít pořádně zahraniční dovolenou," řekl Zeman.

Zeman o vztahu s Putinem a Trumpem:

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Zásah ČNB v listopadu 2013 vyvolal vlnu kritiky od části ekonomů i od politiků. Zeman například v listopadu 2013 řekl, že intervence nikdy ničemu neprospěly a vedly ke ztrátám.

Zeman je na prezidentské návštěvě středních Čech počtvrté. Ve středu navštívil krajský úřad v Praze a město Slaný na Kladensku. Zavítal do Kostelce nad Černými lesy u Prahy a Čáslavi na Kutnohorsku, čeká ho ještě cesta do Benešova. V pátek cestu po regionu uzavře opět ve Slaném.