Akcie, měny a názory Jana Vávry: Stíny a výzvy bitcoinové mánie

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoinu se podařilo vzbudit masivní ohlas, kryptoměna se však může stát obětí vlastního úspěchu. A to zejména v době, kdy jeho cena sestoupila z rekordních výšin. Nastane masivní výprodej, nebo naopak nákup "zlevněných" bitcoinů? Otázka nabývá na významu v době, kdy se jednotlivé burzy, banky i investoři vrací po svátcích do standardního režimu a obchodování může propuknout s plnou intenzitou. 

Klišé praví, že když o investicích do aktiva mluví i vaše kadeřnice, je čas prodat a jít dál. Bitcoin, který za rok vyrostl více než šestnáctkrát, ale zažité představy mnohdy staví na hlavu.

Jeho zastánci by argumentovali, že v kontextu celkového růstu kapitalizace kryptoměn je zhodnocení bitcoinu ještě umírněné. Podle této optiky jde vlastně o logický jev provázející technologickou revoluci.

Ta však probíhá už na rovině investorské – bitcoin je vpravdě globální, masovou a nijak regulovanou investiční mánií. Naskočit do ní může bezprecedentně během pár minut každý, stačí k tomu jen pár kliknutí při registraci na burzu. A také tak mnoho lidí napříč kontinenty činí.

Přestože do bitcoinu zatím příliš nenaskočili institucionální investoři, i příliv kapitálu od těch drobných provází riziko. Všichni totiž podléhají prakticky stejným signálům, stejné psychóze. Stačí jedna neověřená zpráva, která pak ovlivní sentiment všech, potažmo kurz kryptoměny.

V souvislosti s poklesem bitcoinu během uplynulého týdne se tedy nabízí klíčová otázka, jak zareagují všichni nováčci, kteří nastupovali v době předvánočního růstu a místo prudkého zhodnocení investice zatím jen sčítají ztráty.

Oč houfněji do kryptoměny investovali, tím rychleji mohou chtít ze svého rozhodnutí upustit.

Vydrží-li, nezpanikaří-li a berou-li vše jako dlouhodobou investici, bitcoin ale nemá malou šanci na další úspěch. V takovém případě by se podle principu samonaplňujícího proroctví stalo z bitcoinu digitální zlato, algoritmem omezené, s prakticky nezvratitelným zápisem o vlastnictví.

Zbývá detail. Bitcoin byl původně navržen tak, aby se jím dalo hlavně použitelně platit. To v tuto chvíli kvůli vysokým poplatkům a technickým omezením není tak dobře možné. Situace se však má v nadcházejících letech změnit. Ambice kryptoměny jsou ale ještě větší, jak připomíná jeho respektovaný propagátor Andreas Antonopoulous.

Z pohledu obyvatel zemí prvního světa totiž obecně vypadá potenciál a přínos kryptoměn jako takových sice leckdy pochybně, jenže jak říká Antonopoulos, na světě existují stovky milionů lidí, které nemají přístup k bankovním službám, případně žijí ve státech zchvácených obrovskou inflací či pod nadvládou autoritářských režimů, které kontrolují peněžní toky ještě přísněji než západní instituce. Ve všech těchto případech prý může bitcoin představovat lepší řešení, než různou mírou regulace zatížené "cenzurované" bankovnictví.

Majitelé bitcoinů tak vlastně investovali do start-upu, který má v ideálním případě přesáhnout hranice prvního světa. Je otázkou, jestli si nováčkové v zaujetí hodinovým grafem bitcoinu vůbec tyto aspekty uvědomují. Jde o otázku, která vlastně do značné míry rozhodně i o dalším zhodnocení a (ne)úspěchu bitcoinu.