Analytik: Revoluce se nekoná, blockchain stále čeká na větší využití mimo bitcoin

Těžba bitcoinu v Číně

Těžba bitcoinu v Číně Zdroj: profimedia

Těžba bitcoinu
Ilustrační foto
Bitcoin
Blockchain
5
Fotogalerie

Technologie blockchainu jakožto decentralizované účetní knihy pro digitální finanční operace už je známá několik let. Proslavila ji zejména nejrozšířenější kryptoměna bitcoin, která funguje od roku 2009. Jenže technologie, na které je bitcoin založen, měla podle vizionářů proniknout i do mnoha dalších aspektů života, kromě běžného bankovnictví také třeba do státní správy. „Ani po téměř desetiletí ale nikdo nepřišel s jeho pořádným využitím,“ tvrdí investiční analytik Kai Stinchcombe, zakladatel společnosti True Link Financial.

Stinchcombe svým odvážným tvrzením poukazuje na skutečnost, že blockchain jen stěží nahradí a předčí již fungující nástroje. Příkladem mohou být například finanční transakce a platby, u kterých blockchain sliboval odstranění prostředníka v podobě gigantů Visa a MasterCard či celkové zefektivnění mezinárodních plateb.

Přesně na tyto funkce se zaměřuje například kryptoměna Ripple. Jenže tu, ačkoliv se profiluje jako technologický nástroj šitý na míru bankám, využívají finanční instituce jen ve velmi omezené míře, míní Stinchcombe.

Banky tak tento nástroj spíše nepřijaly, také proto, že mají vlastní účetní knihy, které nepotřebují šifrovat a anonymizovat. To stejné přitom platí pro využívání blockchainu jako distribuovaného úložiště nebo komunikačního nástroje. Služby jako Dropbox nebo Box jsou pro běžné uživatele jednodušší a laikům nabízejí dostatečné zabezpečení.

Hlavní potenciál pro blockchain tak stále nabízí nejrozšířenější kryptoměna bitcoin, respektive druhý nejpopulárnější ether, stavící na platformě ethereum. Ta podporuje takzvané chytré kontrakty, jež by rovněž měly být nositeli změny. Umět by je v budoucnu měl i bitcoinový blockchain.

K naplnění chytrého kontraktu dochází na základě předem stanovených podmínek a jejich vyhodnocení daným softwarem nebo umělou inteligencí. Eliminuje se tak lidský faktor, který transakce a operace vykonává, což snižuje jejich náklady. Zatímco finanční instituce stále preferují lidské zhodnocení situace, blockchain by mohl tímto způsobem usnadnit například platbu DPH. Ta by ihned po transakci mohla putovat od zákazníka ke státu.

Pesimismus týkající se blockchainu mírní také český publicista Patrick Zandl. Podle něj je blockchain stále příliš mladou technologií na to, aby se prosadil v široké společnosti. Od prvotního rozmachu prý neuplynulo deset, ale spíše pět let.