Bitcoin brzy předežene Česko, už dnes spotřebovává stejně elektřiny jako Dánsko

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Zvýšený zájem o kryptoměny letos na podzim přirozeně znásobil i vytížení jejich infrastruktur včetně klíčového bitcoinu, a tak se nafoukly i odhady, kolik energie bitcoin ročně spotřebuje.

Podle webu Digiconomist těžba bitcoinu (zpracovávání bitcoinových transakcí) aktuálně dosáhla takové aktivity, že kdyby to trvalo celý rok, těžaři na elektřině propálí 32,7 TWh, Jen pro představu, odpovídá to zhruba roční spotřebě elektřiny v Dánsku (33 TWh), a pokud zájem o bitcoin neopadne, brzy bude energeticky náročnější než Česká republika (necelých 49 TWh).

Analytici z Digiconomistu chtěli dát bitcoin do kontextu s něčím, co všichni dobře známe, a tak jej z hlediska spotřeby porovnali s platebními transakcemi VISA. Brali přitom v podat datová centra, kde se zpracovávají transakce globální karetní společnosti.

Zatímco spotřeba elektrické energie bitcoinu odpovídá 3 milionům amerických domácností, v případě transakcí VISA to je pouze 50 tisíc domácností.

Jak už jsme psali v našem článku, ohromná náročnost bitcoinu není chyba, ale jeho vlastnost. Je tu proto, aby se nikdo nepokoušel do systému posílat falešné bitcoinové transakce, protože jejich ověření by prostě bylo příliš drahé a útočníkovi by se nevyplatilo.

V případě VISA a běžných bankovních převodů tento problém odpadá, důvěryhodnost transakcí totiž ověřuje centrální autorita (banka, vydavatel karty atp.).

Taková entita v decentralizovaném systémů kryptoměn ale neexistuje, a tak se hledají jiné cesty. V případě bitcoinu právě princip POW (proof-of-work), kdy je každá transakce vykoupena extrémně náročným a vlastně uměle vloženým matematickým výpočtem.

Autorem článku je portál VTM.cz.