Bitcoin není měna, tvrdí izraelská centrální banka

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Izraelská centrální banka oznámila, že nebude bitcoin a ostatní digitální valuty považovat za měnu, ale pouze za investiční aktivum.

Své stanovisko banka vysvětlila tím, že považuje za obtížné regulovat oběh virtuálních měn a monitorovat rizika, která bankám a jejich klientům přinášejí.

Izraelské regulatorní instituce tvrdí, že bitcoin a ostatní podobné projekty nejsou tak důvěryhodné jako klasické měny. „Anonymní prostředí virtuálních měn přináší možnost jejich využití k praní peněz a finanční kriminalitě,“ dodala viceguvernérka tamní centrální banky Nadine Baudot-Trajtenbergová.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Někteří Izraelci si podle viceguvernérky stěžovali, že banky v několika případech dělaly potíže při převodu peněz z jejich účtů na bitcoinovou burzu. Tento problém ale centrální banka nedokáže vyřešit a zřejmě ho ani řešit nechce.

„Názor Bank of Israel je takový, že by se na kryptoměny mělo pohlížet jako na aktiva,“ řekla Baudot-Trajtenbergová pro Reuters. Dodala, že vláda nemá žádnou zodpovědnost za investory, kteří kryptoměny nakupují.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>