Bitcoin překonává další mety, mohl by překopat žebříček nejbohatších lidí světa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kurz bitcoinu vystoupal na nová maxima, místy atakuje hranici dvacet tisíc dolarů za jednu digitální minci. Kurz roste před očekáváným vstupem bitcoinu na největší derivátovou burzu světa, americkou CME. Na ní se má začít obchodovat s kontrakty na cenu řečené kryptoměny v neděli večer.

Proti případným prudkým výkyvům ceny se chce CME bránit, zastaví obchodování v momentě, kdy dojde k vychýlení kurzu bitcoinu o pětinu. Se samotnými virtuálními mincemi se nicméně obchodovat nebude, veškeré plnění kontraktů, tedy sázek na budoucí cenu bitcoinu, má probíhat v dolarech. K růstu ceny bitcoinu ovšem vedl již vstup na burzu CBOE minulý týden.

Případný další růst kryptoměny může mít v dlouhodobém měřítku dopady i na pořadí nejbohatších lidí světa, v souvislosti s optimistickou náladou nechybějí bombastické odhady toho, kam až kurz bitcoinu může vystřelit.

Naplní-li se, svět může poznat svého prvního dolarového bilionáře. Satoshi Nakamoto, pseudonym osoby nebo skupiny, která vytvořila bitcoin, totiž údajně vlastní přes milion bitcoinů.

Pokud je Nakamoto jedinou osobou vlastnící takové množství této měny, nacházel by se už nyní na 52. místě v žebříčku nejbohatších lidí světa magazínu Forbes. Hodnota jednoho milionu bitcoinů je totiž při současné ceně zhruba 20 miliard dolarů (437 miliard korun). 

Tyto představy posiluje skutečnost, že kryptoměna má za sebou snový rok, který překonal veškerá očekávání analytiků. I přes tento ohromný růst by ale cena za jeden bitcoin musela přesáhnout jeden milion dolarů na to, aby Nakamoto přepsal dějiny a stal se historicky prvním bilionářem světa. 

Na kryptoměně ovšem v nedávné době vydělali také bratři Winklevossovi. Ti do bitcoinu investovali ještě před rokem 2013 zhruba 11 milionů dolarů. Jejich bitcoinové jmění je odhadováno na asi 100 tisíc bitcoinů, což je při současné hodnotě částka přesahující miliardu dolarů. 

Osoba Satoshi Nakamota je jednou z bitcoinových záhad. Jedná se o pseudonym osoby nebo skupiny stojící za vytvořením protokolu pro měnu bitcoin a s ním souvisejícím softwarem.

Pravá totožnost Nakamota není známá, i když se během let se objevilo několik možných adeptů. Spekulovalo se například i o podnikateli Elonu Muskovi. Ten však toto tvrdzení nedávno popřel. Za zakladatele měny se naopak označil australský podnikatel Craig Wright, ale odborníci jsou k jeho tvrzením skeptičtí.  

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.