Bitcoin si výsadní postavení mezi virtuální měnami prozatím udrží, tvrdí šéf Kryptofondu Štaňko

Andrej Štaňko

Andrej Štaňko Zdroj: ČTK

Po novoročním propadu ještě více než jindy část analytiků zpochybňovala budoucnost bitcoinu a dalších virtuálních měn. Zájem o ně v porovnání s prosincem sice stále výrazně zaostává, role bitcoinu coby transakční měny ale ohrožena není, míní Andrej Štaňko, šéf jednoho z prvních středoevropských investičních fondů orientovaných na virtuální měny Kryptofond.

Od začátku dubna, kdy ceny kryptoměn klesly na své lokální minimum, se jejich kapitalizace téměř zdvojnásobila. Co je hybnou silou jejich růstu?

Rostoucí trend je rychlejší u měn s menší kapitalizací. To je způsobeno jejich menší likviditou a vyšší volatilitou. Růst přisuzujeme zvýšenému zájmu investoru ve chvíli, kdy nákupní cena je ve srovnání s historickými maximy velmi lukrativní, na začátku dubna bylo možné nakoupit některé měny za 15 procent jejich letošního maxima.

Nebylo to ale přece jen blíže jejich „reálné“ hodnotě?

Kupříkladu bitcoin byl prodáván se „slevou“ více než 60 procent. Tak nízké ceny už pro investory představují možnost výrazně zhodnotit investici do kryptoměn ve velmi krátkém čase.

Bitcoin přece jen v aktuálním trendu růstu virtuálních měn stojí přece jen trochu opodál a jeho podíl na trhu klesá. Proč?

Klesající tržní podíl bitcoinu je dlouhodobý trend, který můžeme pozorovat již od března minulého roku. Každá kryptoměna má různé účely a použití, přičemž bitcoin je ryze všeobecná transakční měna, zatímco jiné mohou mít funkci dedikovaného platidla pro specifické aplikace nebo služby, případně jako nosič jiných práv, vlastnických či akcionářských.

Nemyslíte si tedy, že bitcoin má svůj zenit za sebou.

Aplikací a služeb využívajících blockchainovou technologii vskutku přibývá, a proto lze i do budoucna očekávat, že jeho podíl se bude snižovat i nadále. Na poli transakční měny ale bitcoin zatím ohrožen není a díky největší základně developerů očekáváme, že tato jeho pozice bude udržena přinejmenším v následujícím roce.