Bitcoin sráží panika na trhu, správce zkrachovalé burzy prodává „mince“ za miliardy

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
2
Fotogalerie

Od prosince 2017 ztratil bitcoin téměř polovinu své hodnoty a investoři do kryptoměn usilovně hledají příčiny poklesu. Mnohá obvinění padla na investora a správce zkrachovalé burzy Mt. Gox Nobuaki Kobajašiho, který "vrhl" na trh desítky tisíc bitcoinů. Obavy z toho, že držitel dalších téměř 170 tisíc "mincí" může potopit kurz kryptoměny, srazily během páteční noci cenu bitcoinu k 8 300 dolarům.

Nobuaki Kobajaši, původně držitel téměř 200 tisíc bitcoinů, totiž v průběhu letošního roku toto jmění kvůli uspokojení věřitelů prodával. Každý masivní výprodej pak měl cenou bitcoinu výrazně zamávat.

V těchto dnech, kdy s informacemi o svých obchodních aktivitách Kobajaši sám přišel, nicméně kurz bitcoinu sráží strach. Spekulanti se obávají, že Kobajaši s prodejem neskončil a kryptoměnu tak čekají ještě horší časy.

Aktuální kurz bitcoinu sledujte zde >>>

"Pokles bitcoinu ale nelze přisoudit jednomu investorovi," řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. "Obecně je trh kryptoměnám naopak nakloněn. Dočkáme se technologických vylepšení, které by mohly být vzpruhou pro jeho cenu," uvedl dále Kovanda s tím, že popsaný propad nepovažuje za příliš dramatický.

Kobajaši kvůli vyrovnání s věřiteli prodal od konce září digitální mince bitcoin a bitcoin cash v hodnotě 400 milionů dolarů, většinu z nich měl ale prodat letos, kdy byla cena bitcoinu v porovnání se zařím výrazně vyšší.

Celkově tak "japonská velryba", jak Kobajašiho přezdívá agentura Bloomberg, prodala téměř 36 tisíc bitcoinů – činila tak nárazově, zhruba jednou za měsíc, což mělo vést k náhlému poklesu kurzu a vyvolání paniky mezi investory.

Daných 36 tisíc bitcoinů jsou ty, které zbyly na účtu někdejší největší kryptoměnové burzy Mt. Gox. Ta ale v roce 2014 zbankrotovala.

Oficiálním důvodem pádu Mt. Gox v roce 2014 bylo napadení hackerskými útoky  burze odcizili bitcoiny v hodnotě zhruba 500 milionů dolarů. Téměř všichni věřitelé přišli o uložené peníze. Společnost v průběhu času ze svých rezerv "vykutala" zmíněných zhruba 200 tisíc mincí, z nichž chce vyplatit kompenzaci svým věřitelům.