Bitcoinová bublina? Jiné kryptoměny vynášejí ještě víc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Litecoin a Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Těžba bitcoinu v Číně
5
Fotogalerie

Ačkoliv si většinu pozornosti investorů a médií uzurpuje bitcoin, řada konkurenčních kryptoměn jej tempem růstu své hodnoty předčí. Mezi ne veřejnosti tolik známé, zato v poslední době velmi výnosné kryptoměny, se řadí například IOTA, litecoin nebo dash.

Zatímco na nákup jednoho bitcoinu dnes utratíte téměř 17 tisíc dolarů (369 tisíc korun), na jednu „minci“ IOTA postačí pět dolarů (sto korun). Investoři, kteří věřili IOTA prvního listopadu a nakoupili virtuální měnu za čtyřicet centů (deset korun), tak za 42 dní svou investici násobně zhodnotili.

Podobně je na tom litecoin. Prvního listopadu stál 55 dolarů (1200 korun), prvního prosince to už bylo 84 dolarů (1800 korun). A dnes? Jeho hodnota po třetí hodině odpolední vyšplhala až k 340 dolarům (7 400 korun), uvádí portál coinmarketcap.com. Jak IOTA, tak litecoin patří do pětice největších kryptoměn co do tržní kapitalizace.

Velmi úspěšný je také dash, celkově sedmá největší kryptoměna. Raketový růst jeho hodnoty nejlépe ilustruje jeho cena z prvního ledna a ta dnešní: 11 a 789 dolarů za minci (240 a 17 tisíc korun).

První významný skok jeho hodnoty přišel ve druhé polovině srpna, hlavní nástup ale přišel v listopadu.

Byť je tempo zhodnocení digitálních měn závratné a leckoho by zlákalo k investici, velmi silně se ozývají varovné hlasy.

Ty směřují především k bitcoinu, jehož růst vypadá ve srovnání s ostatními digitálními měnami ještě umírněně. 

Chcete se lépe vyznat (nejen) ve světě bitcoinu? Plánujete investice? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium evangelisty kryptoměn Karla Fillnera >>>

„Pokud bitcoin vzroste z tisíce dolarů na desetinásobek během jednoho roku, tak není pochyb o tom, že jde o bublinu. Sám bych bitcoin v žádném případě nenakupoval a je na regulátorech, aby tento problém neprodleně začali řešit,“ uvedl například již dříve pro italskou televizi TG5 šéf největší italské retailové banky Intesa San Paolo Carlo Messina.

Varování před bezhlavým nákupem takzvaných altcoinů, jiných kryptoměn než bitcoinu, by ale také souviselo s jejich volatilitou. Stejně jako nyní jejich kurzy rostou o desítky až stovky procent nahoru, snadno mohou nabrat stejně rychlý opačný směr.

Všechny články ke kryptoměnám najdete zde >>>