Blockchain velkých bank posloužil dodávce zboží

Erste

Erste Zdroj: profimedia

Technologii blockchainu nevyužívají jen kryptoměny, ale stále více se o ni zajímají i banky či přepravní firmy. Konsorcium firem IBM, Bank of Montreal (BMO), CaixaBank, Commerzbank, Erste Group a UBS vyvíjí svou vlastní verzi této specifické účetní knihy a hlásí, že jeho blockchainová platforma Batavia poprvé posloužila transakci spojené s dodáním reálného zboží. 

První takto uskutečněná obchodní výměna zahrnovala prodej automobilů z Německa do Španělska a textilních surovin pro výrobu nábytku z Rakouska do Španělska.

„První živé transakce s korporátními klienty znamenají ve vývoji Batavie skutečný milník a podtrhují obrovský potenciál této globální obchodní platformy," uvedl Patrick Götz, ředitel Produktů pro korporátní toky vídeňské Erste Group Bank. Dodal nicméně, že ve vývoji Batavie jsou potřeba další významné kroky, než ji bude moci společnost plně zahrnout do nabídky pro firemní zákazníky. Podrobnosti o první transakci Götz neuvedl. 

Hlavním přínosem technologie mají být takzvané chytré platby. Ty se uskutečňují automaticky, nastane-li některá z předem nadefinovaných událostí v dodavatelském řetězci. Následně se zaznamenávají do blockchainu.

Ohledně masového a revolučního využití této technologie mezi bankami je ovšem část expertů skeptická. Například propagátor bitcoinu Andreas Antonopoulos v rozhovoru pro E15 uvedl, že "banky nedokáží implementovat systém plateb, který je současně otevřený, mezinárodní a nepodléhající kontrole a cenzuře. Nemohou to udělat ze stejných důvodů, z jakých třeba své finanční nástroje nezpřístupňují lidem bez dokladů jejich totožnosti. Zkrátka jim to nedovolují pravidla, nehledě na technologii."