Českému byznysu s kryptoměnami se daří i ve světě

USB zařízení na těžbu bitcoinu

USB zařízení na těžbu bitcoinu Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
Těžba bitcoinu v Číně
4
Fotogalerie

S rostoucí hodnotou kryptoměn rychle přibývá i tuzemských společností zabývajících se digitálními měnami. České podniky za trendy v oboru nezaostávají, naopak se jim daří je spoluvytvářet, tvrdí odborníci. Od příštího roku získá Česko další zástupce na trhu s kryptoměnami, ostrý provoz spustí burza NakamotoX. Ta nyní funguje v testovacím režimu, k jejímu spuštění má dojít na přelomu ledna a února.

„Předpokládáme, že v prvním pololetí dosáhne objem zprostředkovaných transakcí desítek milionů eur. Doufáme, že se v druhém pololetí posuneme o řád výš,“ říká šéf burzy NakamotoX Jiří Fiala s tím, že investice do projektu dosáhly desítek milionů korun.

„V rámci Evropské unie jsme oslovili 982 bank, souhlas se spoluprácí vyjádřily čtyři, jedna z nich je česká. Vyžadují splnění přísnějších podmínek pro příchozí a odchozí transakce kvůli potírání praní špinavých peněz,“ dodává Fiala, jehož společnost dnes zaměstnává 37 pracovníků, z většiny Čechů. Svou burzu však zaregistruje v Londýně.

Ambiciózních českých projektů je ale více. Mezi ty se zahraničním přesahem patří další burza Coinmate.io, General Bytes, výrobce bankomatů s kryptoměnami, je ve svém oboru dokonce dvojkou na trhu.

Zatímco minulý rok dosáhl obratu 17 milionů korun, letos v říjnu navýšil tržby už na 52 milionů. Na trhu výrazně prorazila i vůbec první hardwarová peněženka Trezor od pražské firmy SatoshiLabs.

Odbytištěm pro výše uvedené zboží a služby je přitom ve stále větší míře i Česko. Zatímco ještě v roce 2013 přijímalo kryptoměny okolo třiceti firem, dnes jich jsou podle portálu Coinmap přes dvě stovky. „Česko patří ke skupině zemí, která v oblasti kryptoměn určuje trendy,“ řekl již dříve pro E15 programátor Pavel Ševčík spolupracující s komunitou Paralelní Polis.

Ta patřila mezi první podniky v Česku, které akceptovaly bitcoiny a litecoiny. Průkopníkem byl sendvičový řetězec Subway, na který letos navázal i největší e-shop Alza.cz.