Ethereum dál prudce roste, kurz kryptoměny atakuje jubilejní hranici

Ethereum

Ethereum Zdroj: profimedia

Třetí největší kryptovaluta co do tržní kapitalizace má za sebou raketový start do roku 2018. Od neděle její hodnota vzrostla o třetinu a na některých burzách během čtvrtečního odpoledne již překonala hranici tisíc dolarů za jednu virtuální minci.

Růst hodnoty etherea nabral tempo zejména v posledních dvou dnech. Tedy poté, kdy tvůrce projektu Vitalik Buterin oznámil, že vypisuje odměny ve výši až milionu dolarů pro ty vývojáře, kteří inovativním způsobem pomohou výrazně vylepšit technologii blockchainu.

Buterinovým cílem je, aby bylo možné výrazným způsobem navýšit počet transakcí, jež blockchain dokáže denně pojmout. Právě s problémem škálovatelnosti a propustnosti sítě se kryptoměny obecně potýkají, nedostatek vynikne zejména u nejrozšířenějšího bitcoinu.

Na řešení, které by většinu plateb vypořádávalo mimo hlavní řetězec (blockchain), ale již bitcoinová komunita pracuje. Kurz nejznámější kryptoměny koncem roku 2017 zaznamenal více než čtvrtinový pokles, letos se pomalu zotavuje ze ztrát.