Ethereum se musí kromě poklesu ceny vypořádat i s technickými problémy

Ethereum

Ethereum Zdroj: profimedia

Ethereum
Ethereum
Ethereum
Bitcoin
Bitcoin
10
Fotogalerie

Druhá nejhodnotnější kryptoměna ethereum v minulý týdnech překonala svá maxima, nyní se ale podobně jako celý segment propadla zhruba o třetinu. Nejde ale o jedinou obtíž, která se etherea týká, připomněl server Coindesk.

Kvůli špatnému algoritmu se například prudce zvýšily poplatky, uživatelé museli za jednotlivé transakce zaplatit až o 70 procent více než obvykle. Podle vývojáře etherea Nicka Johnsona, kterého Coindesk cituje, je to dáno systémem pro výpočet poplatků. Ten totiž jejich výši určuje jen na základě několika posledních transakcí. V případě jejich náhlého nárůstu se tak roztáčí "poplatková spirála". Cena za průměrnou transakci se tak v jednu chvíli pohybovala kolem pěti dolarů.

Popsanou funkci využívají nejpopulárnější digitální peněženky MyEtherWallet, MetaMask, Shapeshift a další. „Přestože je stále možné provádět transakce za relativně nízkou cenu, systém začal odhadovat čím dál vyšší poplatky,“ dodává Johnson


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


„Toto je jen jedna z technických sr***, které musí vývojáři vyřešit, aby udrželi síť naživu,“ říká zakladatel digitální charity Giveth Griff Green, který očekává, že vývojáři etherea brzy vydají nový algoritmus.

Nejde ale o jediné trable, jež musejí programátoři vyřešit. Například se také stává, že počítače, které zpracovávají platby prostřednictvím etherea, nedokáží vykázat celou historii svých transakcí. Síť ethereum se totiž často neumí synchronizovat s blockchainem, píše Coindesk.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Vážné trhliny prý dostává i testovací síť Casper. Od ní si vývojáři slibují, že by eliminovala roli těžařů kryptoměn. Potvrzování transakcí by mělo být mnohem jednodušší a nevyžadovalo by ohromné množství výpočetního výkonu. Zajištění chodu transakcí kryptoměny by tak v ideálním případě mohli obstarat všichni držitelé etherea s nainstalovanou standardní elektronickou peněženkou.

K dosažení tohoto cíle však údajně ještě mnoho chybí. Casper podle vývojářů špatně komunikuje s blockchainem a celý jeho vývoj prý postupně utichá.