Informace o kryptoměnách lze hledat i na diskuzních fórech. Často slouží jako zdroj paniky i humoru

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Investice, ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Svébytným zdrojem informací o bitcoinu či dalších digitálních měnách jsou kromě zpravodajských portálů i nejrůznější diskuzní fóra. Speciál serveru E15.cz zaměřený na kryptoměny přináší jejich základní přehled i typologii.

Bitcoin a další kryptoměny obecně platí za rizikovou investici, jednak kvůli jejich výkyvům ceny, jednak kvůli neregulovanosti trhu.

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>

Kdo čerpá informace z diskuzních fór či sociálních sítí, brzy se setká se dvěma různými, byť to jisté míry propojenými fenomény – kolektivní psychózou i takzvaným FUD (zkratka pro Fear, Uncertainty, Doubt).

První jmenovaný fenomén souvisí s náladou na trhu. V momentě, kdy kurz bitcoinu či jiné digitální měny roste, jsou schopni diskutéři pod vlivem optimismu predikovat takřka nekonečné zhodnocení. V případě poklesu se neváhají podělit o co nejpesimističtější scénáře dalšího vývoje.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Ty často ještě podtrhává zmíněný FUD, tedy šíření nepotvrzených či vyloženě lživých negativních zpráv o kryptoměnách. Typickým příkladem jsou spekulace o zákazu toho kterého byznysu s kryptoměnami. Bez ohledu na ně ale v debatách často nechybí ani odkazy na nejrůznější novinky ze světa kryptoměn.

Bitcoin - diskuze v češtině

Koho zajímají i jiné aspekty bitcoinu, než je aktuální cena, může najít řadu informací, rad a tipů ve facebookové skupině s názvem Bitcoinová komunita CZ & SK.

Pro spekulanty a vůbec všechny, koho zajímá v první řadě vývoj kurzu bitcoinu, je potom určena spíše skupina Bitcoinoví gambleři a spekulanti. Nechybí v ní ani pravidelně vykreslované technické analýzy. Její obdobou, zaměřenou na alternativní kryptoměny, je potom skupina takzvaných altcoinových spekulantů. 

Další významným českým kyberprostorem, kde se lze o kryptoměnách radit či o nich diskutovat, potom představuje příslušná podsekce portálu Živě.cz, případně diskuze pod jednotlivými články. Zavést řeč na virtuální měny lze například také v rámci Superfóra.

Bitcoin a další kryptoměny - diskuze v angličtině

Vpravdě globálním diskuzním fórem o bitcoinu, respektive dalších kryptoměnách, je potom Reddit. Po krátké registraci se do debaty může zapojit každý aspoň trochu angličtinou vládnoucí uživatel internetu.

Diskutuje se ale také na doménách Bitcointalk či forum.bitcoin.com. V souvislosti s druhým jmenovaným odkazem je ale třeba zmínit, že doménu bitcoin.com vlastní propagátoři a zastánci kryptoměny bitcoin cash, kteří původně klon bitcoinu označují za ten pravý bitcoin.  

Za zmínku z obsahu fór obecně ještě stojí kromě množství nesmyslných výkřiků i zajímavých odkazů na aktuální dění také specifická „lidová“ tvorba v podobě memů či vtipných videí. Jedno takové si k ilustraci velkého propadu kurzu bitcoinu vzalo kulisy filmu 300:

Úspěch v podobě virálního šíření zaznamenal také klip se známou postavičkou Elmo: