IOTA: Kryptoměna, která má za cíl učinit technologii bitcoinu zastaralou

IOTA

IOTA Zdroj: profimedia.cz

Bitcoin není jedinou digitální valutou, které se podařilo přilákat pozornost i nemalé prostředky investorů. IOTA je kryptoměna, jejíž hlavní výhodou je rychlost a nulové transakční náklady. Její název připomíná zkratku IOT, tedy internetu věcí, pro jehož systém je digitální měna zamýšlena především. Nulové transakční poplatky z ní ale dělají měnu, která je vhodná pro veškeré mikrotransakce. Seznamte se se základními informacemi o této virtuální měně.

Kryptoměny v prvních měsících roku 2018 zasáhly prudké propady cen. Stejně jako bitcoin ale také IOTA předtím dosáhla rekordního kurzu. V době výrazných cenových výkyvů tak nabývá na důležitosti otázka, co IOTA je, jaké má vlastnosti a možnou budoucnost.

IOTA a kurz kryptoměny – cenu sledujte na grafu:

Blockchain jako překonaná technologie?

IOTA nefunguje na bázi blockchainu, ale na struktuře DAG, která v případě zmíněného kryptoměny nese název Tangle.

Systémy se liší v celé architektuře sítě: zatímco DAG je postaven na acyklickém grafu, který vypadá jako shluk jednotlivých bloků, u blockchainu jsou naopak bloky uspořádaný jako řetěz.

Díky tomu u IOTY de facto odpadává problém škálovatelnosti, který nacházíme u kryptoměn založených na blockchainu. To znamená, že s přibývajícími transakcemi má systém fungovat čím dál lépe a rychleji, přičemž u blockchainu je to naopak. 

IOTA mining nepotřebuje

Narozdíl od bitcoinu, u IOTY neprobíhá žádná těžba, transakce totiž potvrzují a přiřazují mezi záznamy plateb sami uživatelé, díky čemuž odpadají transakční poplatky. To je umožněno díky technologii DAG. Systém je postaven na tom, že při každé nové transakci se ověří dvě jiné.

IOTA wallet - aplikace suplují funkce peněženky

Digitální měnu IOTA lze koupit na burzách nebo ve směnárnách, uložit ji ale musíte pouze do papírové nebo virtuální peněženky vytvořené pro počítačový nebo mobilní software. Jako jedna z mála hlavních kryptoměn čeká na podporu nejrozšířenějších hardwarových peněženek (Ledger Nano, Trezor).

Kryptoměna v betaverzi 

Hlavní nevýhodou IOTY je naopak její nestabilita. Kvůli tomu, že je IOTA od léta 2016 stále jen beta verzi, už její síť několikrát spadla. Sama kryptoměna je však příkladem úspěšného ICO, tedy primárního úpisu digitálních mincí. Prvotní investoři na její vývoj v roce 2015 vybrali 1337 bitcoinů.

Základní jednotkou kryptoměny je IOTA, její hodnota je ale poměrně nízká, a proto se při transakcích obyčejně používají tisícinásobky této jednotky, tedy KIOTA, MIOTA, GIOTA, TIOTA či PIOTA.

Zřejmě nejpoužívanější jednotkou je MIOTA, která odpovídá jednomu milionu jednotek IOTA.Celkové množství je přibližně 2,78 miliardy MIOTA, které už jsou všechny k dispozici.