KLDR údajně vlastní bitcoiny v hodnotě miliard

KLDR

KLDR Zdroj: Profimedia, archiv Niny Špitálníkové

Severní Korea má za sebou zajímavý rok v těžbě kryptoměn. Podle některých expertů má nyní k dispozici okolo 11 tisíc bitcoinů. To je při současném kurzu zhruba 127 milionů dolarů (něco přes 2 a půl miliardy korun). 

Izolovaná asijská země se v poslední době snaží zmírnit dopady sakcí, které na ni uvalily ostatní země. I kvůli tomu se zraky KLDR obrátily na těžbu kryptoměn. Priscilla Moriuchiová, která byla pověřena kybernetickou bezpečností v asijsko-tichomořské oblasti Národní bezpečnostní agenturou Spojených států je přesvědčena, že Severní Korea získala takový počet bitcoinů prostřednictvím těžby nebo hackingu jen za rok 2017.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Pokud KLDR stále vlastní uvedený počet bitcoinů, je nynější hodnota majetku necelých 130 milionů dolarů. V prosinci (kdy byl bitcoin na historickém maximu) to však mohlo být až 210 milionů dolarů. Zda režim svůj majetek zůročil právě při vysoké ceně bitcoinu však není úplně jasné.

Podle posledních zpráv je zájem o těžbu digitálních měn v uzavřené zemi stále větší. Univerzita v hlavním městě má dokonce nabízet kurzy těžby kryptoměn a další výuku. Jihokorejská zpravodajská agentura uvedla, že je její severní soused zapleten úniku informací a osobních údajů více než 30 tisíc uživatelů z korejské platformy Bithumb.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>