Komentář Heleny Horské: bitcoin je investiční hračkou pro otrlé

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Bitcoin se postupně odhaluje – ukazuje nám, co vlastně je a co není. V každém případě není měnou. Měna musí být stabilní a všeobecně přijímané platidlo. Rychle se zapomíná na to, že bitcoin jen letošní rok zažil už tři cenové propady, při kterých se jeho hodnota snížila minimálně o čtvrtinu. Denní pohyby v řádu desítek procent nejsou výjimkou.

Jen si představte, kdyby se hodnota peněz v peněženkách tak často a tak výrazně měnila. Jít nakupovat za bitcoiny třeba jenom potraviny by byl silný adrenalinový zážitek.  Nevěděli byste ani ve frontě u pokladny, kolik za pečivo, máslo a mléko zaplatíte, až přijdete na řadu. 

Takže k čemu ten bitcoin je? Další hračka pro ty, co rádi zkouší nové věci, nebo nový instrument pro finanční hráče, se kterým mohou obchodovat a snažit se na růstu jeho ceny vydělat.

Navýšení ceny bitcoinu je jen výsledek módní poptávky, která výrazně převyšuje nabídku. Nic neříká o její vnitřní hodnotě založené na důvěře, stabilní hodnotě a jistotě, že vždy najdu protistranu, která danou „měnu“ přijme jako platidlo.

Proto je současná energetická náročnost dolování bitcoinu pouze okrajovým problémem bitcoinu. Jeho skutečným problémem je, že se o něm neprávem mluví jako měně, kterou není. Je prostě virtuální „komoditou“, která se virtuálně těží. Nic víc. A jako s komoditou si s ní finanční trhy a investoři také hrají.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Přesto kryptoměny  budou pořád in, stejně jako nové aplikace a vychytávky na mobilu. Ale jen do té doby, než bude na trh vržen současnými držiteli větší objem bitcoinů.

To se pak ukáže, kdo opravdu kryptoměnám (bitcoinu) věří jako budoucí alternativě k běžným penězům, a kdo se jen chtěl svést na vlně růstu cen a zapomněl, co finanční trhy umí: vytvořit bublinu, která rychleji splaskne, než se nafoukne.  To bude teprve jízda.

Autorka je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank