Krizí zmítaná Venezuela vsadí na vlastní kryptoměnu

Provládní akce ve Venezuele

Provládní akce ve Venezuele Zdroj: Reuters

ilustrační foto
Protesty a rabování ve Venezuele
Protesty a rabování ve Venezuele
Protesty a rabování ve Venezuele
Protesty a rabování ve Venezuele
18
Fotogalerie

Venezuela, která má problémy se splácením státních dluhopisů, v příštích dnech představí svoji vlastní digitální měnu petro. Na rozdíl od jiných digitálních měn, jako bitcoin, má být petro kryté, a to ropou.

"Je to záležitost dnů, než oznámíme první emisi kryptoměny 'petro'," prohlásil Rodríguez. Dodal, že petro má pomoci Venezuele, která čelí rostoucí diplomatické izolaci kvůli zásahům prezidenta Nicoláse Madura proti domácí politické opozici, vyhnout se útokům mezinárodního finančního systému. Na rozdíl od jiných kryptoměn pak bude petro kryté "tvrdými" aktivy.

Podle údajů ministerstva pro ropu Maduro tento týden potvrdil, že pět miliard barelů z ropných rezerv Venezuely bude použito jako finanční podpora pro petro. Hodnota tohoto finančního nástroje by díky krytí ropou mohla podle ministerstva dosáhnout 267 miliard dolarů(5,7 bilionu korun). Pro srovnání tržní kapitalizace bitcoinu se podle coinmarketcap.com pohybuje kolem 246 miliard dolarů.

Stratég firmy Legal & General Investment Management Ltd. Simon Quijano-Evans je však vůči novému systému skeptický. Tvrdí, že investory, kteří ztratili důvěru ve Venezuelu, pravděpodobně nepřitáhne nové aktivum, které má získat atraktivnější formu tím, že se z něj udělá kryptoměna. Upozornil, že jakási státní záruka nepodpořila současnou měnu ani dluhopisy, a bude tak zřejmě obtížné přilákat investory ke stejné věci v jiném balení.

Bitcoin je velmi oblíbeným nástrojem pro uchování hodnoty v zemích s nedostatečně rozvinutými finančními systémy a zbídačenými ekonomikami. Odstoupení prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho minulý měsíc vyvolalo prudký růst hodnoty bitcoinu na místní burze na téměř dvojnásobek toho, za kolik se prodával na mezinárodních trzích.

Venezuela se již čtyři roky potýká s hospodářskou recesí způsobenou selháním socialistického řízení ekonomiky a propadem globálních cen ropy. Trpí tím i většina obyvatel země, kteří mají omezený přístup k potravinám a lékům kvůli jejich nedostatku nebo kvůli tomu, že si je nemohou dovolit. Oficiální venezuelskou měnou je bolívar, jehož hodnota v důsledku hospodářské krize prudce klesá.

Ratingová agentura S&P minulý měsíc snížila rating země na SD, tedy selektivní platební neschopnost, protože země nesplatila část svých závazků. Varovala rovněž, že je velké riziko, že v příštích třech měsících nesplatí Venezuela další své závazky.