Kryptoměna Dash funguje jinak než bitcoin, vyplácí dividendy a přímo odměňuje inovátory

Dash

Dash Zdroj: Profimedia.cz

Decentralizace, bezpečnost, inovace. To jsou tři klíčová slova spjatá s rozmachem kryptoměn. Jejich tvůrci ale k problematice přistupují často odlišně. Jak motivovat těžaře, aby pro správu kryptoměny poskytli dostatečný výpočetní výkon? Jak odměnit aktivní členy komunity, kteří navrhují vylepšení fungování té které měny a jak "přinutit" držitelé velkého množství "coinů", aby se svým bohatstvím nespekulovali a přispěli ke stabilitě fungování virtuální měny? Tvůrci kryptoměny Dash jako by znali odpovědi.

Kryptoměna dash vznikla v roce 2014, kdy provedla hard fork (odštěpení) od bitcoinu. Původně se jmenovala Xcoin, pak Darkcoin a současný název Dash (digital cash) nosí od roku 2015.

Dash a kurz kryptoměny – cenu sledujte na grafu:

Mining kryptoměny Dash má svá specifika

K těžbě, která funguje na principu proof of work, se využívá algoritmus X11, přičemž k vytěžení jednoho bloku dochází každé dvě a půl minuty. Celkově bude vydáno 18,9 milionu coinů, téměř polovina už přitom byla v roce 2018 v oběhu. Odměna za vytěžení bloků se přitom bude postupně snižovat.

Master nodes jako další šance k výdělku

Důležitou roli u Dash hrají takzvané Master nodes (Master uzly), které stejně jako ostatní, menší uzly, ověřují platnost vytěžených bodů. Vedle minerů tak tvoří klíčovou součást chodu celé sítě s transakcemi. Úkolem Master uzlů je rovněž zprostředkování funkcí InstantSend (rychlé transakce) a PrivateSend (anonymní transakce). Za popsané služby inkasují 45 procent všech vytěžených mincí, na svých počítačích ale takto nemůže vydělávat každý.

Uživatel musí totiž mít minimálně tisíc mincí Dash, což jsou řádově miliony korun. V roce 2018 existuje kolem pěti tisíc master uzlů v celkem 46 zemích. Nejvíc jich je ve Spojených státech, Nizozemsku a Německu, kolem dvou desítek se jich ale nachází v Česku.

Super bloky pro inovátory

Zatímco kritici by v Master uzlech viděli nebezpečí centralizace, jiné vlastnosti Dash se jej pokoušejí mírnit. Míru decentralizace kryptoměny zvyšuje i možnost navrhnout vlastní inovace. K tomu slouží funkce proposal (návrh), pomocí níž uživatel zveřejní svůj návrh změn.

Za každý takový zveřejněný proposal uživatel zaplatí pět "mincí", pakliže ale návrh uspěje, dostane jeho tvůrce mince z takzvaného super bloku, v kterém se třicet dní hromadí deset procent všech vytěžených mincí. Po třiceti dnech Master uzly hlasováním určí, kdo super blok získá. Volby jsou přitom transparentní, na oficiálních stránkách kryptoměny lze pozorovat průběh aktuálního hlasování o návrzích. 

Dash a rychlost transakcí - InstantSend za příplatek

InstantSend jsou transakce potvrzované do několika sekund. Větší rychlost umožňuje to, že transakci není nutné zařadit do bloků a následné ji vytěžit, transakci totiž zprostředkovávají přímo Master uzly.

Pakliže uživatel chce odeslat InstantSend, bude transakce odeslána rovnou vybraným Master uzlům, jejichž nadpoloviční většina musí transakci schválit a následně poslat do sítě. Za rychlé transakce si ale uživatel připlatí, za jednu musí vydat 0,01 mince Dash. Běžná transakce přitom stojí třeba 0,00001 mince kryptoměny.

Anonymitu zajišťuje funkce PrivateSend

Šifrování transakcí se provádí tak, že se promíchají adresy peněženek, a tím se zakryje "původ" té které platby. Odesílanou částku transakce je nejprve nutné rozdělit na řády – desítky, jednotky, desetiny a setiny, přičemž ke každému řádu hledají Master uzly jeho ekvivalenty. S adresami peněženek, které provádí podobnou transakci, pak Master uzly adresu odesílatele promíchají.

Má-li například transakce hodnotu 3,2 mince dash, tak se bude kód transakce míchat s takovými transakcemi, které mají na místě jednotek trojku a poté s těmi, které mají na místě desetinných čísel dvojku. Master uzly přitom zajišťují, aby celková částka při odeslání a přijímání transakce byla totožná. Poplatek za PrivateSend potom dosahuje výše setiny jedné virtuální mince Dash.

Dash - kde koupit?

Kryptoměnu lze zakoupit ve směnárnách nebo na burzách. Mezi nejznámější takovou burzu patří například Bitfinex. Zároveň ale Dash lze koupit také v celkem patnácti automatech. Nevýhodou je, že všechny z nich jsou v Praze. Jejich adresy lze zjistit zde.

Peněženka na Dash - jakou vybrat?

K uložení kryptoměny lze využít papírovou peněženku Paper-Dash, mobilní peněženku pro android Coinomi nebo iOS Dash Wallet, ale i známé hardwarové peněženky Trezor a Ledger.