Kryptoměny pronikly i na univerzity, kapacita poslucháren zdaleka nestačí zájmu studentů

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto.
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
8
Fotogalerie

Bitcoin sice od Vánoc prudce klesá, kryptoměnová mánie nicméně neustává. Reagují na to i přední univerzity, které rychle zařazují předměty o kryptoměnách do rozvrhů, všímá si deník The New York Times.

„Kolegové se mi smáli, když jsem začal přednášek o bitcoinu,“ říká profesor ekonomie a práv David Yermack z univerzity v New Yorku (NYU), který začal o bitcoinu vyučovat už v roce 2014. „Ale během několika měsíců jsem byl pozván do Basileje, abych diskutoval se šéfy centrálních bank, a kolegové pak s vtipkováním brzy přestali,“ vzpomíná Yermack v rozhovoru pro The New York Times.

Pro výuku předmětu o bitcoinu si Yermack letos zarezervoval místnost, do které se vejde 180 studentů. Brzy se však musel přesunout do největší přednáškové síně na univerzitě, v současnosti se na předmět totiž zapsalo 225 studentů.

Aktuální kurz bitcoinu najdete zde >>>

Zájem je i na dalších školách. Na prestižní Princetonské univerzitě je předmět o virtuálních měnách vyučovaný profesorem počítačových věd Arvindem Narayananem pátým nejoblíbenějším předmětem na poskytovateli online kurzů Coursera.

Na opačné straně Spojených států zase v jedné síni Kalifornské univerzity v Berkeley stáli studenti podél stěn i v uličkách, aby si poslechli první přednášku předmětu „Blockchain, kryptoekonomie a budoucnost technologie, byznysu a práva“. „Važte si toho, že můžete v této třídě sedět. Je zde milion dalších studentů, kteří by chtěli sedět na vašem místě,“ přivítal pětasedmdesát vybraných studentů lektor Greg La Blanc. Kurz vyučují společně profesoři z kateder práv, byznysu a počítačových věd.

Zájem o podobné přednášky roste spolu s popularitou kryptoměn, která se rozvinula minulý rok. Výuka se dotýká všech aspektů společenského života. Právníci se například seznamují s tím, jak kryptoměny, které těží z nedostatečného právního zakotvení, řešit na základě existujících paragrafů, zda je brát jako komoditu a další nejasnosti.

Vše o kryptoměnách najdete zde >>>

Pro studenty ekonomie a byznysu nabízí bitcoin otázku, jak se proměňuje charakter měny a jakým způsobem má decentralizovaný bitcoin a další virtuální měny vliv na to, jak je dnes chápána měnová politika. Studenti počítačových věd a programování se pak přirozeně zajímají o způsob, jakým kryptoměny a blockchain fungují, respektive jak se zabezpečují transakce a peněženky.

Zájem o kurzy pochází především od studentů. Na univerzitě v Berkeley se utvořila studentská skupina, která sama organizuje kurzy o kryptoměnách.

Massachusettský technologický institut (MIT) původně žádný podobný předmět neměl, ale po opakovaných žádostech se rozhodla šéfka univerzitní kryptoměnové skupiny Neha Narulová, že předmět také začne vyučovat. „Studenti jsou tímto oborem fascinovaní, chtějí se o tom učit,“ říká.