Kryptoměny to v Davosu od elit schytaly, z japonské burzy navíc zmizely „mince“ za miliardy

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Tématem několika panelových diskusí se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu staly virtuální měny. Byly ovšem hlavně terčem kritiky, a to nejen od britské premiérky Theresy Mayové. Guvernér kanadské centrální banky je kritizoval kvůli nemožnosti analyzovat jejich hodnotu, nobelista Robert Schiller jim dokonce věštil v dlouhodobém horizontu kolaps. Pověsti kryptoměn navíc může uškodit i rozsáhlý hackerský útok na japonskou burzu Coincheck, ze které zmizely digitální mince v hodnotě přes 530 milionů dolarů.

"Bitcoiny nemají žádnou skutečnou hodnotu. Není to aktivum, které by šlo nějakým způsobem zanalyzovat. Je to v podstatě tak spekulativní záležitost jako hazardní hry," uvedl guvernér kanadské centrální banky Stephen Poloz pro web CNBC.  

Zánik jim zase předpověděl nositel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Schiller. "Bitcoin se možná úplně zhroutí a bude zapomenut. Může ale vydržet ještě dlouhou dobu, může to být klidně dalších sto let," sdělil Schiller pro CNBC své varování před investicemi do bitcoinu a jiných kryptoměn. 

Někteří odkazovali na reputaci kryptoměn coby prostředku k financování nezákonných aktivit.

"Skutečnost, že anonymita a nedostatek transparentnosti zakrývá praní špinavých peněz a financování terorismu je prostě nepřijatelná," uvedla šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová začátkem týdne. 

Všechny články o kryptoměnách najdete zde >>>

V podobném smyslu se vyjádřila také britská premiérka Theresa Mayová, podle které hrozí zneužití kryptoměn zločinci. Slíbila změnit politiku vůči nim a podniknout kroky proti rozmachu bitcoinu. Uvedla to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg

V Davosu se ale našli i tací, kteří se kryptoměn zastávali. "Stále ještě nejsme na úrovni dotcomové bubliny z hlediska celkové tržní kapitalizace," uvedl Richard Muirhead, hlavní partner ve společnosti Fabric Ventures.

Vydělávat se mnozí pokoušejí i těžbou bitcoinu a dalších kryptoměn. O těžbě kryptoměn čtěte zde >>>

Negativní postoj vůči kryptoměnám může u mnohých podpořit i aktuální obří hackerský útok na japonskou burzu Coincheck.

Z té "zmizely" digitální mince NEM v hodnotě přes 533 milionů dolarů. Podle serveru Coindesk.com by mohlo jít o nejrozsáhlejší hackerský útok od počátku vzniku kryptoměn. Kurz nejrozšířenější digitální měny bitcoin však v reakci na zprávu klesl relativně mírně a později část ztrát obnovil.