Na kryptoměnu zaútočili hackeři, česká burza ruší obchodování s virtuální valutou Verge

Verge

Verge Zdroj: profimedia

Kryptoměna Verge se v poslední době stala cílem hackerů, ti si zásahem do jejího algoritmu snadno natěžili virtuální mince v hodnotě desítek milionů. Na situaci reaguje česká kryptoměnová burza NakamotoX, která ji od pondělí vyřadila z obchodování. Hlavní světové burzy k podobnému kroku nesáhly. 

Před týden si tak kyberútočník přišel na virtuální mince v hodnotě téměř dvou milionů dolarů, podobný útok menšího rozsahu pak postihnul třicátou nejrozšířenější kryptoměnu co do tržní kapitalizace už v dubnu.

„Nehodláme podporovat kryptoměny, které se chovají podezřele. Chápeme, že se problémy mohou objevit, ale Verge má za sebou už několik kritických pochybení, která se opakují zas a znovu,“ uvádí česká burza kryptoměn NakamotoX.

Ty největší na světě k tomuto kroku ovšem nepřistoupily. Jedno z největších tržišť s virtuálními měnami Bitfinex dokonce začátkem května obchody s kontroverzní kryptoměnou začalo vůbec poprvé umožňovat.

Prostředky, které si hacker natěžil, ovšem postupně ztrácejí na hodnotě. Kurz kryptoměny Verge, stejně jako těch nejrozšířenějších typu bitcoin či ether, ztrácí hodnotu. Celý trh se momentálně pohybuje kolem měsíčního minima.

Část publicistů a zastánců kryptoměn ale případné obavy z obdobných hackerských útoků na ostatní virtuální valuty mírní.

Potřebujete poradit, jak se zorientovat ve světě kryptoměn? Které koupit a jak přistupovat k jejich zabezpečení? Ptejte se v investiční poradně E15 Premium >>>

„Tento typ útoku by v případě bitcoinu nevyšel,“ popisuje například server Mashable. Verge totiž doplácí na svou malou rozšířenost a skutečnost, že k připojování nových bloků s transakcemi do řetězce těch již proběhlých používá pět různých algoritmů.

Útočníkovi tak stačí relativně malý zásah a výpočetní síla, aby mohl sám pro sebe přepsat pravidla fungování konkrétní kryptoměny. V případě Verge si situaci ještě usnadnil tím, že se mu podařilo chod jeho sítě udržovat a ovlivňovat pouze pomocí jednoho či dvou algoritmů. U „větších“ kryptoměn by narazil na mnohem tužší odpor.