Na těžbě kryptoměn chce vydělávat i Samsung, kurz bitcoinu ale dál výrazně padá

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
3
Fotogalerie

Divize jihokorejské společnosti Samsung vyrábějící čipy soustředí pozornost na těžbu kryptoměn. Ani tato zpráva ale nezvrátila pokračující propad kurzu digitálních měn. Bitcoin, který před koncem roku dosahoval hranice 20 tisíc dolarů za jednu "minci", během čtvrtečního poledne klesl až k ceně 9300 dolarů. Pokles pohánějí mimo jiné spekulace o zpřísnění obchodů s kryptoměnami v Indii či pochybnosti kolem byznysu významné burzy digitálních měn Bitfinex.

Společnost Samsung tuto informaci potvrdila, avšak bližší informace zatím nesdělila, uvedl server TechCrunch. 

Samsung by se tak mohl stát přímým konkurentem tchajwanské společnosti TSMC. Tento výrobce ASIC čipů, které jsou navrženy primárně pro těžbu bitcoinu a dalších kryptoměn, dodává své čipy například čínské společnosti Bitmain, jež patří k lídrům oboru.


Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


Jihokorejský gigant se o těžbu začal zajímat i díky stoupající oblibě těžby digitálních měn. Jeho další budoucí konkurent, společnost TSCM, ostatně vykázala v posledním čtvrtletí uplynulého roku přibližně čtyřsetmilionový zisk z byznysu navázaného na kryptoměny

Ty jsou generovány právě procesem těžby. Při ní počítače řeší matematické operace a současně ověřují platnost bloků s jednotlivými transakcemi. Tím udržují celý platební systém v chodu. Podrobnosti se u jednotlivých digitálních měn mohou lišit, nicméně většina z nich si zachovává podobný postup při vytváření nových mincí.

Těžbu bitcoinu zpočátku mohly provádět i standardní domácí počítače. Kvůli zvětšující se popularitě, větší obtížnosti a nárokům na hardware je ale nyní v domácích podmínkách možná pouze s využitím ASIC čipů.

Jak těžit bitcoin a další kryptoměny? O všem potřebném čtěte zde >>>

Ani zájem jedné z největších korporací světa ale nezvrátil propad, který kryptoměny v čele s bitcoinem zažívají od začátku roku. K němu přispěly spekulace o zákazu obchodování s digitálními měnami v Jižní Koreji a nyní i Indii. Část investorů také znejistila informace o předvolání představitelů významné kryptoměnové burzy Bitfinex k osvětlení svých aktivit spjatých s valutou tether. Ta na burzách supluje americký dolar, neboť má na něj být navázána v poměru 1:1. Bitfinex však stále ještě nedoložil výsledky patřičného auditu, že tomu tak skutečně je.

Aktuální graf s kurzem bitcoinu najdete zde >>>