Národní kryptoměna by ohrozila bankovní systém, uvědomila si Austrálie a couvá

australský dolar, ilustrační

australský dolar, ilustrační Zdroj: Profimedia

Sydney, Pitt Street Mall
Sydney
Sydney
4
Fotogalerie

Vedení centrální banky Austrálie zvažovalo vytvoření vlastní národní kryptoměny. Jednalo by se o emitování digitální verze australského dolaru, obdoby nejslavnější kryptoměny bitcoinu se ale investoři u protinožců nedočkají. Případný velký zájem o novou valutu by údajně mohl podkopat australský finanční systém. 

Co činí diskutovaný návrh Australanů do velké míry originální je fakt, že návrh bankéřů nepočítal s tradičním bankovním účtem, kde by klient své e-mince spořil, ale pouze s mobilní aplikací: peněženkou. Ta by umožňovala klasickou správu plateb.

Významný rozdíl proti tradičním bankovním převodům, jak je známe dnes, by byla anonymita plateb – princip by byl stejný, jako byste z fyzické peněženky vyňali hotovost a zaplatili za útratu. Pokud by ale majitel e-peněženky s australskou kryptoměnou ztratil své mobilní zařízení, přišel by i o digitální obnos, jelikož by nešlo nešťastníka dohledat.

Aktuální kurz bitcoinu:

Centrální banka však nakonec od zavedení vlastní kryptoměny couvla. Bankéři se obávali, že by takový krok poškodil ostatní banky v zemi v případě, kdy by velké množství klientů chtělo v jeden okamžik vybrat hotovost.

„Pokud bychom vydávali elektronické bankovky, je možné, že by klienti v době paniky měnili své vklady u komerčních bank za elektronické bankovky. Jinými slovy, výběr by byl snazší, což by mohlo nepříznivě ovlivnit finanční stabilitu,“ vysvětlil guvernér australské centrální banky Philip Lowe.