OBRAZEM: Florentská novinka na těžbu kryptoměn. Italové chtějí vyvážet stroje do světa v kamionech

Zakladatelé Bitminer Factory s klientem

Zakladatelé Bitminer Factory s klientem Zdroj: Reuters

Počítačový server "Mining rig" v Bitminer Factory
Počítačový server "Mining rig" v Bitminer Factory
Zaměstnanci Bitminer Factory ve Florencii
Počítače pro těžbu bitcoinů v Bitminer Factory ve Florencii
Síťové kabely připojené do těžebního počítačového serveru v Bitminer Factory
24
Fotogalerie

Dva italští podnikatelé Gabriele Angeli a Gabriele Stampa založili ve Florencii společnost Bitminer Factory, největšího italského těžaře kryptoměn. K tomuto účelu vyvinuli novou platformu, na základě které doufají, že vznikne zcela unikatní obchodní model. 

Během osmi měsíců provozu se podnikatelům podařilo nalákat 140 těžařů a vydělat již 20 milionů eur. Svoje těžební stroje Bitminer 8 teď chtějí vzít do světa a začít je rozvážet v přepravních kontejnerech, ve kterých je jejich noví majitelé budou moci pomocí kamionů převážet po celé Evropě. 

"S mobilní farmou chceme dobýt Evropu," řekl Angeli pro Reuters. "Umožní nám to exportovat náš obchodní model, s nímž experimentujeme tady ve Florencii," vysvětluje Angeli. Prodej počítačových systémů a hostingových služeb je totiž podle italských partnerů daleko výnosnější než samotná těžba kryptoměn.

Celý podnik je vybudován na stroji Bitminer 8 a je určen zejména těm, kteří cílí na jiné kryptoměny, než jsou bitcoiny, jejichž těžba vyžaduje největší výpočetní sílu i nejvíce energie a je ovládána velkými podniky. 

Naopak, těžaři jiných kryptoměn si vystačí i s méně sofistikovanými systémy a trh je otevřen i menším firmám, jako je právě Bitminer, jež je poháněn obnovitelnou energií a sídlí v ošuntělé florentské tovární budově. 

Jak to v takové italské továrně vypadá se můžete podívat v naší fotogalerii.