Podvodníci vylákali z online peněženek až padesát milionů dolarů v kryptoměnách, zjistilo Cisco

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bezpečnostní pracovníci ze společnosti Cisco vydali nové informace o phishingových útocích. Jejich terčem se stala online peněženka Blockchain.info. určená k uchovování kryptoměn. 

blogu, který byl zveřejněn ve středu, Dave Maynor a Jeremiah O'Connor podrobně popsali podvodné schéma s názvem Coinhoarder, který Cisco v uplynulých šesti měsících zkoumal ve spolupráci s ukrajinskou kyberpolicií.

Aktuální kurz bitcoinu sledujte zde >>>

"Kampaň byla velmi jednoduchá a po úvodním nastavení útočníci potřebovali pouze pokračovat v nákupu služby Google AdWords, aby zajistili stálý proud zákazníků a potencionálních obětí," napsali analytici. Princip spočíval v lákání uživatelů peněženky k přihlašování se na podobně vypadajících stránkách s podobnou doménou (například block-chain.info nebo blockchien.info). Těm odevzdali své přístupové údaje.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Společnost Cisco sledovala aktivitu skupiny již v roce 2015 a odhaduje, že od té doby byly ukradeny "desítky milionů dolarů" v kryptoměnách.

"Co je jasné z kampaně Coinhoarder, je to, že phishingové útoky s využitím Google Adwords jsou lukrativním byznysem. Tato hrozba se týká uživatelů po celém světě," uzavřela firma Cisco.