Těžaři kryptoměn se začali přesunovat do Kanady, energetici jim ale zřejmě napaří vyšší tarify

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Kanadská státní společnost Hydro-Quebec, která zajišťuje výrobu a distribuci elektřiny v provincii Quebec, zvažuje zavedení speciální sazby pro těžaře kryptoměn.


Reaguje tak na trend, kdy se pro ně provincie stává stále populárnější díky nízké ceně elektřiny a chladnému počasí. To snižuje náklady na chlazení výpočetní techniky, a tím i náklady na těžbu.

“Jedna těžařská firma by nevadila, ale nyní se bavíme o stovkách,” uvedl pro Coindesk.com mluvčí společnosti Hydro-Quebec Marc-Antoine Pouliot.

Proti Hydro-Quebec se tak obrací jeho původní plán, když chtěl kvůli přebytku energie přilákat velké technologické firmy. Na nízké ceny se ale chytili především těžaři, a to v údajně neúměrném množství. Zvýšené sazby pro určitý sektor přitom firma ještě nikdy nezavedla. Její mluvčí argumentuje, že některé těžařské farmy by mohly mít spotřebu energie více než dvacetkrát vyšší, než obří sportovní hala Bell Centre. V ní mimo jiné hrají své domácí zápasy hokejisté Montrealu Canadiens.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Nápad zregulovat těžbu kryptoměn ovšem není ničím nový. Minulý týden přišel islandský právník s návrhem zavést daň na těžbu bitcoinů, aby tento sektor přispíval i do státního rozpočtu. Island patří mezi ideální destinace pro těžbu, má rozsáhlé zdroje levné geotermální energie a stejně jako v Quebecu zde převládá chladné počasí.

O dalších aspektech investic (nejen) do kryptoměn se dočtete v dalším vydání magazínu E15 Premium. Na stáncích od 19. února

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15