Výnos z dolování bitcoinu uvadá, těžař kryptoměn jde ale na zisk jinak

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: E15

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
7
Fotogalerie

Těžba bitcoinu už zdaleka není tak lukrativní jako ještě před čtvrt rokem, těžaři kryptoměn nicméně hledají různorodé cesty k výdělku. Část z nich se zaměřuje na "dolování" ostatních virtuálních měn, k tomu totiž stačí grafická karta. I v tomto případě ale bedlivě pozorují každý mohutnější propad kurzu. „Ochlazení trhu nás nejprve vyděsilo," přiznává Tomáš Kopecký, který spolu se svým týmem z projektu TGT Mining kryptoměny těží a zároveň nabízí mining "na klíč". Aktuální výnosnost svého byznysu podrobně popisuje v rozhovoru pro E15 Premium.

Jak vnímáte letošní propad kurzu bitcoinu a dalších kryptoměn, zahýbal výrazně vašimi plány?

Když jsme do těžby loni šli, tak jsme počítali s tím, že se investice vrátí v horizontu 10-12 měsíců. Velmi rychle se nám ale se zhodnocením bitcoinu stalo, že návratnost klesla na třetinu této doby. Když přišlo lednové ochlazení trhu s kryptoměnami, chvíli jsme byli v depresivní náladě, co se bude dít, jestli to neznamená konec…

Začali jsme hledat odpovědi u zkušenějších minerů a uvědomili si, že loni tou dobou taky došlo k propadu, jenže několik týdnů na to se zase kryptoměny odrazily. Tak jsme si řekli, že zase počkáme, že nebudeme panikařit.

Na těžbě se nám líbí právě to relativně stabilní prostředí v porovnání se spekulací na burze. Samozřejmě se situace každý týden mění, jde ale o to, že si tu kryptoměnu můžu stabilně těžit a pak ji holt prodat až později, v kurzu, co mi vyhovuje.

Při jakém kurzu kryptoměn se vám vůbec těžba vyplatí? Pokud jde třeba o bitcoin, odhady analytiků se pohybují od šesti do osmi tisíc dolarů za bitcoin.

Většinou pracujeme s nějakým měsíčním kurzem té kryptoměny, protože pracovat s ročním průměrem je kvůli výkyvům ceny nemožné. Četl jsem citát, že v kryptosvětě je jeden den jako v normálním životě měsíc, takže při zpracovávání informací je třeba počítat s mnohem kratšími intervaly.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!