Vyšetřování manipulací s cenami sestřelilo hodnotu kryptoměn

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco loni se největším kryptoměnám v čele s bitcoinem mimořádně dařilo, letos jejich hodnota klesá. K dalšímu významnému propadu došlo v noci na pondělí, kdy se cena bitcoinu snížila o 11,5 procenta. Nejznámější virtuální měna se tak vrátila na své dvouměsíční minimum, obchodovala se zhruba za 6600 dolarů. S poklesem o 11,2 procenta a 10,6 procenta se museli smířit také majitelé druhé a třetí nejhodnotnější kryptoměny, etherea a ripplu.

K nárazovému propadu cen nejvýznamnějších titulů došlo poté, co američtí regulátoři požádali největší kryptoměnové burzy – Coinbase, Bitstamp, ItBit a Kraken o data dokumentující historii obchodování.

Učinili tak v rámci vyšetřování, které už dříve zahájilo ministerstvo spravedlnosti USA. To zjišťuje, zda obchodníci manipulují s cenou bitcoinů a dalších digitálních měn. Federální prokuratura ve vyšetřování spolupracuje s Komisí pro termínové obchodování s komoditami.

Podle Martina Půlkrábka, experta organizace Paralelní Polis, však kryptoměny další propad nečeká. „Předpokládám, že aktuální pokles je pouze krátkodobý. Pokud by úřady pokračovaly ve snaze monitorovat zákazníky burz, část z nich se pravděpodobně přesune na decentralizované platformy pro nákup a prodej kryptoměn,“ říká Půlkrábek.

„Pokud v budoucnu dojde na nějaké exemplární tresty za nepřiznané zisky z obchodování kryptoměn, s cenou to může opět zahýbat. Pokud bude ale adopce kryptoměn mezi uživateli i nadále růst, tyto výkyvy ceny budou čím dál menší,“ doplňuje.

Úpadku nejznámějších kryptoměn přispěla také krádež virtuálních mincí obchodovaných na jihokorejské burze Coinrail, sedmé největší v zemi. Podle agentury Yonhap hackeři během víkendu zcizili čtyřicet miliard wonů (téměř 812 milionů korun), burza tak měla zchudnout o třetinu obchodovaných mincí. Pokud se částka potvrdí, krádež bude patřit mezi největší, ke kterým kdy v Jižní Koreji došlo.