Zotavení kryptoměn? Jejich kurzy vzrostly až o desítky procent

IOTA

IOTA Zdroj: profimedia.cz

Monero
Litecoin
Kryptoměny
Bitcoin
Bytecoin
6
Fotogalerie

Ceny kryptoměn zaznamenaly po delší době výrazný nárůst. Za poslední týden jejich hodnota stoupla v mnoha případech o desítky procent. Největší pozornost si v tomto ohledu zaslouží bytecoin, jehož cena se od 13. dubna k pátečnímu odpoledni vyšplhala o téměř 76 procent.

Zatímco cena bitcoinu se od uplynulého týdne zvedla o méně než desetinu, hodnota jeho odnože s názvem bitcoin gold vzrostla ze 47 dolarů za token na 62 dolarů, tedy de facto o třetinu. Ještě více, o necelých čtyřicet procent, si přilepšil další klon nejrozšířenější kryptoměny, tedy bitcoin cash. 

Uvedené pohyby kurzu ale zastínil bytecoin. Anonymní kryptoměna , která funguje již od července 2012, se v uplynulém týdnu zvedla z 0,0029 dolarů na 0,0051 a dosahuje tak maxima za poslední dva měsíce.


Aktuální kurzy kryptoměn sledujte zde >>>


V poslední době ale získává na popularitě i digitální měna IOTA, jež bývá nazývaná jako kryptoměna nové generace a na jejíž platformě může fungovat takzvaný internet věcí. 

Její cena se od minulého pátku zvedla o 33 procent z 1,42 dolarů za token. Ani monero, které se podobně jako bytecoin prezentuje jako naprosto nevystopovatelný měnový systém, nezůstává pozadu. Zaznamenalo nárůst ze 196 dolarů na 252 dolarů.

"Kryptoměny se nacházejí na odrazovém můstku a vstupují do nového cyklu. Mohly by zažít dobré čtvrtletí," uvedl analytik Saxo Bank Jacob Pouncey v dokumentu Q2 2018

Uvedená instituce je známá svými svými optimistickými a zároveň relativně přesnými odhady vývoje kryptoměn, píše server Cointelegraph.

Kritici kryptoměn naopak tvrdí, že virtuální valuty postrádají reálnou hodnotu, a jejich cena je tak údajně i po letošním pádu o více než polovinu stále nadhodnocená. Takové postoje zastává například ekonom Nouriel Roubini.