Erdogan se vměšuje i do našich vnitřních záležitostí, zlobí se Vídeň

Sebastian Kurz

Sebastian Kurz Zdroj: Gruber Franz

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Sebastian Kurz.
4
Fotogalerie

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz vzkázal tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi, aby nezasahoval do voleb v jiných zemích. Připojil se tak ke svému německému kolegovi Sigmaru Gabrielovi, který označil Erdoganovy rady voličům tureckého původu za hrubé vměšování do německých záležitostí.

"Erdoganovo neustálé vměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí je něco, co jasně odmítám," řekl v rozhovoru pro německý list Die Welt Kurz, který je v říjnových volbách kandidátem rakouských lidovců na kancléře.

Erdogan se před několika dny nechal slyšet, že němečtí občané tureckého původu by neměli dát hlas nepřátelům Turecka. K těm prezident řadí křesťanskodemokratickou kancléřku Angelu Merkelovou, šéfa koaličních socialistů Martina Schulze i opoziční Zelené. Vůči jeho výzvám se kromě šéfa německé diplomacie ohradila i samotná kancléřka.

"Prezident Erdogan se snaží zmanipulovat turecké komunity zejména v Německu a Rakousku," řekl také Kurz, podle kterého se turecký prezident snaží "vnášet do EU konflikty z Turecka".

Agentura Reuters připomíná, že vztahy mezi Evropskou unií a Ankarou se zhoršují od loňského nezdařeného pokusu o vojenský puč v Turecku. Mezi 50 tisíci zadrženými jsou i občané EU, z nichž někteří mají zároveň turecké občanství.

Poslední dny před letošními volbami v Nizozemsku poznamenaly násilné protesty tamních stoupenců Erdogana. Němečtí činitelé se obávají, že něco podobného by se mohlo opakovat i v Německu.

Turecko i nadále oficiálně zůstává kandidátem na členství v Evropské unii, jednání o této věci ale fakticky zamrzla. Podle Kurze by je měl Brusel úplně zastavit. "Základní podmínkou pro přístupová jednání ... je dodržování demokracie a lidských práv. A to už dlouhou dobu není případ Turecka," řekl Kurz.