Kandidát socialistů hovoří o historickém trestu pro svou stranu. Vyzývá k podpoře Macrona

Prezidentské volby ve Francii

Prezidentské volby ve Francii Zdroj: Reuters

Benoit Hamon
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Francouzi reagují na výsledek 1. kola prezidentských voleb
Francouzi reagují na výsledek 1. kola prezidentských voleb
8
Fotogalerie

Kandidát tradiční francouzské Socialistické strany Benoit Hamon vyzval voliče, aby ve druhém kole prezidentských voleb podpořili centristu Emmanuela Macrona. Stejně tak učinil i kandidát tradiční francouzské pravice François Fillon.

Hamon uznal, že letošní prezidentské volby znamenají pro Socialistickou stranu "historický trest". Kandidát tradiční francouzské levice se v předvolebních průzkumech pohyboval pod hranicí deseti procent. I přes tvrdou porážku však řekl, že levice není mrtvá.

Nyní devětačtyřicetiletý poslanec a bývalý ministr pro vzdělání vyzval francouzské voliče, aby ve druhém kole voleb pomohli porazit Národní frontu Le Penové a hlasovali pro Macrona.

Také francouzský socialistický premiér Bernard Cazeneuve vyzval všechny demokraty, aby ve 2. kole prezidentských voleb hlasovali pro Macrona. Podobnou výzvu na twitteru učinil ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Vlivný republikánský poslanec François Baroin také prohlásil, že ve druhém kole bude hlasovat pro Macrona. Uskutečnění plánů Le Penový by prý zemi uvrhly v chaos.

Baroin připustil, že prohra Fillona znamená pro jejich stranu "zemětřesení". Republikánská strana však podle něj bude usilovat o většinu v červnových parlamentních volbách.