Katalánsko chce okamžitou nezávislost, pokud si ji v říjnovém referendu odhlasuje

Demonstrace v Katalánsku

Demonstrace v Katalánsku Zdroj: profimedia.cz

Demonstrace v Katalánsku
Demonstrace v Katalánsku
Demonstrace v Katalánsku
Demonstrace v Katalánsku
Lidé před parlamentem slavili výsledky hlasování.
6
Fotogalerie

Katalánská vládní koalice dnes uvedla, že pokud se obyvatelé tohoto španělského regionu v říjnovém referendu vysloví pro nezávislost, okamžitě ji vyhlásí. Separatistické vedení Katalánska prosazuje opětné hlasování přes odpor španělské vlády a justice.

"Jestliže většina odevzdaných hlasů bude ve prospěch vytvoření katalánské republiky, bude samozřejmě třeba hned vyhlásit nezávislost," řekla během představování zákona o referendu Gabriela Serraová z krajně levicové strany Kandidátka lidové jednoty (CUP).

Setkání se podle agentury AFP zúčastnili zástupci separatistů ze všech stran. Agentura ANSA ale píše, že jejich jednota se kvůli různým sporům ohledně referenda drolí.

Separatisté soudí, že zákon o referendu bude stát nad všemi ostatními, včetně španělské ústavy. Katalánští poslanci o něm budou hlasovat na konci srpna.

Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent. Španělské soudy několik katalánských politiků za referendum následně potrestaly dočasným zákazem politické činnosti.

Vláda v Madridu snahy Katalánska o samostatnost dlouhodobě odmítá s tím, že to odporuje španělské ústavě. Dnes podle ANSA rozeslala 993 katalánským obcím dopis, v němž připomněla, že musejí dodržovat ústavu, a vyzvala je, aby hlasování nepořádaly.

Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic. Ohledně nezávislosti jsou dlouhodobě rozdělení.