Kdo nahradí Krnáčovou: ANO volí svého kandidáta na pražského primátora

Hnutí ANO

Hnutí ANO Zdroj: reuters

Patrik Nacher
Karel Grabein Procházka
Eva Kislingerová
Libor Hadrava
Adriana Krnáčová
10
Fotogalerie

Členové pražského ANO od čtvrtka do soboty volí svého lídra kandidátky v nadcházejících komunálních volbách. Mohou vybírat mezi poslancem Patrikem Nacherem, primátorčinou náměstkyní Evou Kislingerovou a radními Liborem Hadravou a Karlem Grabeinem Procházkou. 

Všichni čtyři kandidáti se členům pražské organizace představili ve středu večer se svými prezentacemi. Pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka například uvedl, že jeho hlavním cílem je, aby ANO vystupovalo jednotně. „Historicky bychom se měli poučit z toho, že právě před volbami řada stran se v důsledku různých názorů začala štěpit. Takže ten jeden cíl je, abychom skutečně vystupovali pokud možno co nejvíc konzistentně,“ uvedl Procházka.

Neshody mezi členy pražského ANO začaly vyplouvat na povrch v posledních měsících a to především kvůli současné primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Ta pobouřila veřejnost výrokem o „zpovykaných Pražanech“ a přestože dlouho deklarovala ochotu mandát obhajovat, nakonec se rozhodla z politiky po volbách odejít.

„Nechce se mi být další čtyři roky v takovém prostředí, kde člověk nese odpovědnost i za věci, které nemá šanci ovlivnit,“ uvedla v odůvodnění. Spolustraníkům následně rozeslala dopis, v němž se ke kolegům vyjádřila velmi kriticky. To straníky naštvalo natolik, že dopis projednávali na svém zasedání.

Krnáčová sama podpořila poslance Patrika Nachera, který je podle informací deníku E15 největším favoritem primárek. „Mám rád výzvy a myslím si, že jako rodilý Pražan mám jasnou představu, co by se tady v Praze mohlo a mělo dít. Nebojím se jít proti proudu nebo komunikovat nějaké kontroverzní nebo nevděčné téma, což je nedílnou součástí té práce. Jako člověk velmi komunikativní bych byl rád, abych tu příležitost měl,“ řekl Nacher, který si podle svých slov podpory primátorky váží.

Výsledky primárek by měly být jasné v sobotu nebo v neděli. Složení kandidátky pak bude muset schválit nejvyšší vedení hnutí ANO, přičemž premiér Andrej Babiš má jako předseda právo veta a možnost si dosadit vlastní kandidáty.

ANO poslední komunální volby v Praze na podzim 2014 vyhrálo se ziskem 17 zastupitelů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Krnáčová byla tehdy až třetí volbou na místo jedničky kandidátky po exprimátorovi Janu Kaslovi a podnikatelce Martině Schopperové. Od voleb v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. V říjnu 2015 se rozpadla, strany se ale nakonec domluvily a spolupráci obnovily. Změnilo se pouze obsazení části rady.